Tüskés hangulat a Skorpió körül

Alaposan felkorbácsolta az indulatokat Gyulán a pizzériával kapcsolatos vita

Bekes Megyei Hirlap - - A NAP TÉMÁJA - Gabor2.papp@mediaworks.hu

Felkorbácsolta az indulatokat, hogy egy ismert gyulai pizzéria, a Skorpió tulajdonosa úgy döntött, visszaadja a működési engedélyét. A történtek hátterében a közvetlen közelben található lakótömbben élőkkel immáron hosszú évek óta fennálló vita áll, amelynek végére a Kúria közelmúltban hozott ítélete tett pontot.

Papp Gábor

A lakóközösség képviselői lapunknak elmondták, soha nem kérték és nem akarták, hogy a pizzéria bezárjon, csak este 10 óra után szeretnének nyugodtan pihenni. A tulajdonos viszont hangsúlyozta, a bíróság által megszabott este 10 órára korlátozott nyitvatartási idő ellehetetleníti a munkájukat. A legfőbb bírói szerv helyben hagyta a Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság jogerős határozatát, amiben a pizzéria nyitvatartásának este 10 órára való korlátozását rendelte el a lakók pihenéshez és az egészséges életkörülményeinek biztosítására való hivatkozással.

Az ellenérdekű felek abban az egyben feltétlenül egyetértettek, hogy több mint egy évtizeden át nem akadt problémájuk egymással. A pizzéria már huszonnégy éve működik a fürdővárosban, 1998 óta pedig a jelenlegi helyén, a Jókai utca és a Béke sugárút találkozásánál várta a vendégeket.

Öt és fél éve kezdődött a probléma

A probléma akkor kezdődött, amikor a tulajdonos, Suplát Dénes – a kezdeti időszakhoz hasonlóan – a pizzéria nyitvatartási idejét 2010 után ismét mindennap 24 óráig hosszabbította meg. A vendéglátóhely elé asztalokat és székeket helyezett ki, hogy egyfajta mini kerthelyiséget hozzon létre.

Innentől a felek egészen másként látják az eseményeket, s bár a vita arról alakult ki, hogy az asztalok és székek belenyúltak-e a városi közterületbe, a gondot valójában nem ez, hanem egyes vendégek – a lakók véleménye szerint – túl hangos beszélgetése, hangoskodása okozta, ami nem hagyta pihenni azokat, akiknek az ablaka a területre néz. A lakóközösség 2011. június 14-én beadvánnyal fordult az önkormányzathoz, amelyben kérték, hogy a lakások alatti közterületen szüntessék meg az álláspontjuk szerint engedély nélkül működtetett vendéglátói teraszt, és kérték a nyitvatartási idő este 10 órára korlátozását.

A hivatal tájékoztatató levelében úgy reagált, hogy a pizzéria bejelentett nyitvatartási ideje a hét öt napján este 10 óráig, míg két napon 24 óráig engedélyezett. A lakók hangsúlyozták, attól, hogy az önkormányzatnál még a régi nyitvatartási idő volt bejelentve, Suplát Dénes tulajdonos egyedüliként vállalta nevével és arcával, hogy beszél a konfliktusról, melynek végén a bezárás mellett döntött

a pizzéria ekkor már a valóságban 24 óráig üzemelt. Az üzemeltető arról tájékoztatta a várost, hogy a kerthelyiség az ő magánterülete.

A lakók földhivatali papírokkal bizonyították, hogy közterületről is szó van, aminek kapcsán lapunknak Suplát Dénes, a Skorpió Pizzéria tulajdonosa elismerte, hogy az asztalok egy minimális, mintegy másfél méteres része valóban átlógott közterületre. Ettől az önkormányzat eltiltotta, és a területhasználati díjak utólagos beszedéséről intézkedett. A este 10 órás nyitvatartás

korlátozását a hivatal elutasította.

A döntés után is folytatódott a vita

Csend azonban nem lett, amihez hozzájárult az is, hogy a dohányzó vendégek az új jogszabályoknak megfelelően már nem bent a pizzériában, hanem a szabadban cigarettáztak, hiszen csak ott tehették. A lakók elmondása szerint a hang mellett így már füst is beszivárgott a lakásokba.

A tulajdonos közben közterületi engedélyt kért és kapott egy újabb terasz létrehozásához. A lakók a szomszédjogra hivatkozva tiltakoztak.

– Olyan helyen szerettük volna kialakítani a kerthelyiségeket, ahol nincsenek ablakok – ecsetelte a tulajdonos. – Ezt követően a pizzéria épületét hangszigetelt ablakokkal láttuk el, az ingatlanban a zenét megszüntettük.

A lakókat ugyanakkor ez nem nyugtatta meg. Mint elmondták, folyamatosan szenvedték a pizzéria működéséből származó zajokat, mivel

a vendégek továbbra is sokszor az ablakaik közelében, a pizzéria előtti közterületen éjszakába hajlóan dohányoztak, hangoskodtak.

Az ellenőrzések folyamatosak voltak. A tulajdonos szerint akár a rendőrségi, akár az önkormányzat által lefolytatott ellenőrzések szinte mindig mindent rendben találtak. A lakók szerint viszont több alkalommal a rendőrök is testközelből látták, hogy a körülmények ellehetetlenítik a pihenésüket. Hozzátették, több olyan rendőrségi dokumentum is készült, amit a bíróság a későbbi ítélet indoklásaként felhasznált.

A lakóközösség 2014-ben ismét kérte az önkormányzatot, hogy korlátozzák a nyitvatartási időt este 10 órára. Miután ezt ismét elutasították, a közigazgatási bírósághoz fordultak. Közben a pizzéria nyitva tartása hajnali 1 órára változott a korábbi 24 óra helyett, amit az önkormányzat engedélyezett.

Jogerős döntésében a bíróság az önkormányzat határozatát hatályon kívül helyezte, és előírta, hogy korlátozzák a pizzéria nyitvatartását hétfőtől péntekig és vasárnap este 10 óráig, szombaton 24 óráig. A város felülvizsgálati kérelemmel fordult a Kúriához. Tavaly októberben a Kúria jóváhagyta a közigazgatási bíróság határozatát. 2016 november 25-én az önkormányzat ennek megfelelően meghatározta: maximum este 10 óráig tarthat nyitva a pizzéria.

S hogy miért lenne fontos a 10 óra utáni üzemeltetés?

– Bár valóban néhány éve a forgalom kisebb százaléka bonyolódott este 10 óra után, napjainkra ez sokat változott – fogalmazott arra a felvetésre Suplát Dénes, hogy a közigazgatási bíróságon is kiemelte, nagyjából a bevétel három százaléka realizálódik ebben az időintervallumban. – A turizmus folyamatos fejlődése és a vendégigények ma már a hosszabb nyitvatartást indokolják.

A lakók viszont azt mondják, legalább este 10 óra után szeretnék megkezdeni a pihenésüket.

A visszaadott üzemeltetési engedély

Suplát Dénes év végére besokallt a hercehurcától, és úgy döntött, januárral visszaadja a működési engedélyét. Az erről szóló Facebook-bejegyzést több mint negyvenezer ember látta (a város lakossága harmincezer fő – a szerk.), és több mint kétszázan hozzá is szóltak a kérdéshez, támogatásukról biztosítva a pizzériát.

A lakók szerint azonban néhányan kissé túlzásba vitték ezt, különösen, mert nem ismerik az álláspontjukat.

– Vadidegen emberek az emberi méltóságunkat sértő, gyalázkodó kijelentéseket tettek, a fejünket, az életünket akarják a hozzászólásaikban – fogalmazott ennek kapcsán a lakóközösség képviselője. – A tulajdonos önkéntes döntéséről van szó. Mi soha nem kértük és nem is akartuk, hogy bezárjon a pizzéria, amire a Kúria sem kötelezte a tulajdonost.

A lakóközösség szerint a legnagyobb gond az volt, hogy este tíz után a pizzéria szinte kocsmaként működött, és az ittas emberek már nehezen parancsoltak a hangjuknak és az ablakaik alatt hangoskodtak és dohányoztak. Emellett – mint mondák – nem egyszer előfordult, hogy az étterem már bezárt, egyes vendégek azonban a helyszínen maradtak és tovább zavarták a nyugalmunkat. Az egyik lakó felvállalta, hogy ilyenkor a hálószobája ablakából kiszól és megkéri az ott tartózkodókat a távozásra, amire hajnali 1 óra után sokszor került sor.

– Beteg emberek is vannak köztünk, de nekünk is, mint másnak ugyanúgy, alapvető állampolgári jogunk a pihenéshez és a nyugalomhoz való jog – fogalmazott a lakóközösség képviselője, aki az önkormányzatot is bírálta, mert szerinte már korábban is pontot tehetett volna az ügy végére. Jelezték, értékelnék és értékelték volna, hogy ha maguk a dolgozók és a tulajdonos is tett volna annak érdekében, hogy ne hangoskodjanak az ablakuk alatt.

Az üzemeltető visszautasította, hogy a pizzéria valaha is kocsmaként működött volna, ezt az állítást nonszensznek tartja. Suplát Dénes kiemelte, a Facebookon kapott rengeteg bíztatás arra ösztönözte, hogy megpróbáljanak valami megoldást találni.

– Én személy szerint biztosan nem viszem tovább az üzemeltetést – húzta alá.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.