Óvintézkedések Szabolcsban

Afrikai sertéspestis Kártpátalján – Idehaza még nem jelent meg

Bekes Megyei Hirlap - - GAZDASÁG -

Komoly óvintézkedéseket vezettek be a sertéstartók Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, mivel az ukrán határ közelében nagyobb a kockázata annak, hogy bármikor megjelenhet az afrikai sertéspestis (ASP), mint az ország egyéb részein – közölte az Agroinform. hu. Lapunk is beszámolt róla, hogy Kárpátalján, Nagyszőlősön az afrikai sertéspestis vírusát mutatták ki elhullott vaddisznókban a napokban. A betegség az emberre nézve nem, de a sertésekre, vaddisznókra rendkívül veszélyes, nem gyógyítható.

Magyarországon eddig még sohasem jelent meg ez a gyilkos vírus, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal felhívja az állattartók és a lakosság figyelmét a megelőzésre. A vadászok annyit tudnak tenni, hogy a vadak ismert vonulási útvonalát fokozottan figyelik, a beteg vaddisznókat lelövik.

Szabolcsban ugyanakkor Barabáson, Beregdarócon, Beregsurányon, Botpaládon, Csaholcon, Csarodán, Nagyhódoson és még számos településen az egész országra vonatkozó intézkedéseken felül még több kötelezettséget kell betartani. Így minden házisertésből (elhullottból is) szükséges elvégezni a laboratóriumi vizsgálatot az ASP kizárására vagy megerősítésére. Valamennyi sertéstelepet állatorvos fog felkeresni legkésőbb március 31-ig, a sertésállományok korcsoportonkénti nyilvántartásba vétele céljából.

A szabadon tartott disznókat, malacokat kettős kerítéssel kell körülvenni a vadállománnyal való érintkezés megakadályozása érdekében. Ellenkező esetben a kültéri tartást meg kell tiltani.

A felsorolt települések területén elhullott sertések testének ártalmatlanításáról állami költségre kell gondoskodni.

A nagy létszámú sertésállományok esetében az állattartó köteles jelenteni, ha az elhullás például a malacok esetében meghaladja a 20 százalékot, a hízók esetében az 5 százalékot, vagy a napi elhullás a korábbi napi átlaghoz képest megemelkedett. MW

Az állattartó köteles jelenteni a hatóságnak, ha bajt észlel a telepen, mert a járvány gyorsan terjedhet

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.