Lakásépítésben az élbolyban vagyunk

Bekes Megyei Hirlap - - GAZDASÁG -

Írország, Magyarország és Málta vezet a lakásépítésben Európában, ahol az élbolyba tartozó országok mindegyikében szédületes mértékben megugrott egyetlen év alatt az új építési engedélyek száma. Hozzávetőlegesen 1520 ezer új lakás megjelenésével számol 2018 végéig friss előrejelzésében az Ingatlan. com. Balogh László, a szakportál vezető gazdasági szakértője rámutatott, hogy a tavalyi rendkívüli növekedés előfeltétele volt nálunk is a 2015-ös alacsony bázisadat. A repülőrajt tartalmazta a majdani keresletnövekedés pozitív hatásait is: az idén már 31 százalékkal többen kerestek új lakást, és 76 százalékkal ugrott meg az új építésű projektekről szóló hirdetések száma, de a kiadott építési engedélyeké még nagyobb volumenben, pontosan 232,5 százalékkal lett több.

Bár a növekedés szédületes, Európában nem teljesen szokatlan. Az írek 300 százalékos rekordjától ugyan elmarad – bár a tavalyi második negyedévben még a magyar adat volt a legnagyobb, és a portugál a második. Málta 176 százaléka mögött a lettek 145 százalékos növekedése nem sokkal marad el, miközben a horvátoknál is szárnyal a lakáspiac, ott éves átlagban 77 százalékos volt az ugrás.

Eközben folyamatosan növekednek az átlagárak is Budapesten: egy 60 négyzetméteres új lakást január elején átlagosan már csaknem 34 millió forintért lehetett megvásárolni. Az aktuálisan elérhető kínálat szerint ebben a lakásméretben még kilenc olyan magyar város volt, ahol az átlagár meghaladta a 20 millió forintot. S. T.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.