Ezerszín néptánc

Országos fesztiválnak adott otthont Békéscsaba

Bekes Megyei Hirlap - - MEGYEI KÖRKÉP - Licska Balázs balazs.licska@ mediaworks.hu

Néptáncosok lepték el a Csabagyöngye Kulturális Központot, amely a hét végén adott otthont a huszonharmadik, immár csaknem fél évszázados múltra viszszatekinto országos szólótáncfesztiválnak. A legjobb néptáncosok Aranysarkantyús és Aranygyöngyös táncos címet érdemeltek ki.

Országosan több mint kétszázan jelentkeztek a megmérettetésre, és a zsűri döntése értelmében hetven versenyző, majd’ félszáz produkció jutott be a békéscsabai döntőbe – mondta Mlinár Pál, a szólótáncfesztivált szervező Balassi Táncegyüttes művészeti vezetője. Hozzátette, hogy az elődöntőknek Székesfehérvár és Jászberény adott otthont néhány héttel ezelőtt.

Mlinár Pál kifejtette, hogy a táncosoknak kötelező és szabadon választott táncokat kellett bemutatniuk a Csabagyöngye Kulturális Központban a szakértő zsűri és az érdeklődők előtt. A férfi szólóknak kötelező volt a nyugati palóc verbunk, a széki sűrű és ritka tempó, a párosok számára pedig a szatmári lassú és friss csárdás, a Küküllő menti páros táncok volt az előírt.

A művészeti vezető hozzátette, hogy szabadon választottként a versenyszabályzat szerint kizárólag Kárpát-medencei táncokat lehetett választani, ami ugyan lehetett nemzetiségi, tehát akár román, szerb, cigány és szlovák is egyebek mellett, többségében azonban magyar táncot választottak a jelentkezők.

Fontos a hitelesség, a táncok pontosan meg vannak határozva. Emellett lényeges szempont a megjelenés, a zenével való összhang, illetve természetesen az egyéni kisugárzás is számít – fogalmazott azzal kapcsolatban, hogy mire figyel a szakértő zsűri. Elmondta, hogy elvileg mindegyik táncos kiérdemelheti az Aranysarkantyút és az Aranygyöngyöt a szintfelmérő, minősítő fesztiválon.

Az alapkoncepcióban nem, de más értelemben rengeteget változott az elmúlt mintegy 50 év alatt a rendezvény – folytatta Mlinár Pál. Megosztotta, ahogy az ismeretek mélyebbé váltak, bővültek a folklórral, a hagyományokkal kapcsolatban, az mindig visszatükröződött, megjelent a következő fesztiválon. Hozzátette, hogy a rendezvényt a Balassi Táncegyüttes szervezte, a legnagyobb mecénása pedig Békéscsaba önkormányzata volt.

Kizárólag Kárpát- medencei táncokat lehetett választani

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.