Eloadás extrákkal

Bekes Megyei Hirlap - - MEGYEI KÖRKÉP - Varga Fanni fanni.varga@mediaworks.hu

Vannak, akik csak kultúrát mímelni járnak színházba.

Szotyi, csipsz, zacskózörgés, visítozás – nem egy meccsen, hanem a színházban lengett körül ez a remek atmoszféra. Sokan megfeledkeznek magukról egy-egy előadás alkalmával, nem kis bosszúságot okozva azoknak, akik valóban élvezni szeretnék a darabot.

Az, hogy egyre többen olyan külsővel mennek színházba, mintha csak a moziba ugranának el, mára szinte megszokott jelenségnek számít. Az idősebb korosztály képviselői még odafigyelnek arra, hogy az öltözékükkel is tiszteletet adjanak szereplőknek, de ahogy haladunk a fiatalabbak felé, úgy válnak a viseletek is egyre slamposabbá, tisztelet a kivételnek. Nem azt mondom, hogy egy magára valamit is adó férfi csak frakkban mehet színházba – bár ilyet is láttam már –, de ha már mindenáron farmert húz, hát miből állna legalább egy inget vagy egy zakót venni a márkát harsogó színes póló helyett? Nőként sem a legigényesebb összeállítás a farmernadrág és „háromcsíkos” melegítőfelső kombináció, még akkor sem, ha az ember „csak” egy kisebb színház előadását nézi meg.

Murphy törvénykönyve nem tartalmaz ilyen tételt, bár elférne: azok fognak utoljára helyet foglalni, akiknek középre szól a jegyük. Mert ennyire vagyunk tekintettel egymásra.

Aztán, ha leült az illető, és elkezdődik az előadás, előveszi a csipszet meg az egyenként csomagolt cukorkát, mert otthon is úgy szokta, ha leül filmet nézni. Éppen csak azt felejti el, hogy egyrészt nem otthon van, másrészt nem a képernyőt nézi, hanem hús-vér embereket. Olyanokat, akik a valóságban is ott vannak és látnak, hallanak – a zacskózörgést és a tapsot is.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.