Figyelmeztet emlékséta

Máig nem találták meg Szathmáry Nikolett gyilkosát

Bekes Megyei Hirlap - - CÍMLAP - Papp Gábor gabor2.papp@ mediaworks.hu

Idén nyáron lenne huszonhét éves Szathmáry Nikolett, aki 1998. január 14én tűnt el Gyulán. Táncpróbáról indult haza, ám a mai napig nem derült ki, hogy kivel és hol ért véget az útja aznap. Niki földi maradványait több mint három évvel később nádvágók találták meg a Gyuláról kivezető út mellett, egy zsákba rejtve. A gyermeket meggyilkolták.

Niki édesanyja, Iszály-Szilágyi Edit és a vele emlékezők azóta is, minden esztendőben, január 14- én végigjárja az utat a művelődési háztól a gyermek földi maradványainak fellelési helyéig. Az anyuka azért vállalja évről évre a sétát és vele együtt a még fájdalmasabb emlékezést, mert fontosnak tartja, hogy beszéljenek a történtekről.

Eltunésének tizenkilencedik évfordulóján Szathmáry Nikire emlékeztek szombaton délután Gyulán. A kislány 1998. január 14én táncpróbáról indult haza, ám a mai napig nem derült ki, hogy kivel és hol ért véget az útja aznap. Niki földi maradványait több mint három évvel később nádvágók találták meg a Gyuláról kivezető út mellett egy zsákba rejtve. A gyermek gyilkosság áldozata lett.

– Tizenkilenc évvel ezelőtt az évszakhoz képest kifejezetten enyhe idő volt, belém vésődött minden pillanata – idézte vissza a tragikus napot Iszály-Szilágyi Edit, Niki édesanyja. Mint azt a gyulai művelődési háztól induló emlékséta előtt elmondta, a január 14- e ugyanolyan rossz érzéssel tölti el, mint amikor eltűnt a kislánya. Az idő nem hozott megnyugvást.

– Mindenképpen szeretnénk megtalálni, aki bán- totta Nikikét – folytatta a gondolatot. Az anyuka elárulta, hogy kislánya nagyon barátságos, kedves és közvetlen volt mindenkivel. Ez talán annak is köszönhető, hogy idősebb fiú testvéreivel, két bátyjával együtt nevelkedett. Ha a srácokhoz jöttek a barátaik, velük is rögtön megtalálta a közös hangot. Talán nem is gondolta, hogy valóban léteznek rossz emberek.

– Pedig akkoriban már néztük az eltűnt gyermekekről szóló Csellengők című sorozatot – mesélte Iszály-Szilágyi Edit. – Beszélgettünk is arról, hogy vigyáznia kell magára. Amire ő mosolyogva csak annyit válaszolt, hogy majd „lekaratélyozza”, aki bántani akarja.

Az édesanya megerősítette – amit lapunk is folyamatosan tapasztal a visszajelzésekből –, hogy Gyulán és a megyében egyaránt máig erőteljesen foglalkoztatják az embereket a Nikivel történtek.

– A nyomozást már több alkalommal is újraindították, de sajnos egyelőre nem született eredmény – tette hozzá Iszály-Szilágyi Edit. Az édesanyát szinte minden évben megkeresik érdeklődők, jó szándékú, segíteni akaró emberek, hogy elmondják saját elméletüket.

– Ha érdeminek tűnik az információ, az elképzelés, természetesen megkérem őket, hogy a rendőrségnek is jelezzék azt – hangsúlyozta. Az elmúlt években felmerült, hogy a lehetséges elkövető a börtönben meghalt.

– Ha valóban ő tette a szörnyűséget, sajnos sosem fogjuk megtudni, hogy mi történt – tette hozzá.

Az anyuka azért vállalja évről évre a sétát és vele együtt a még fájdalmasabb emlékezést, mert fontosnak tartja, hogy beszéljenek a történtekről.

– Mindenkinek tudnia kell, léteznek rossz dolgok, hogy hasonló soha ne fordulhasson elő – ecsetelte. – S talán egyszer az is kiderül, hogy ki és miért bántotta a kislányomat.

Az édesanya elmondta, Nikike idén nyáron lenne huszonhét éves, de benne az a kislány él tovább, aki az eltűnésekor volt.

Az anyuka a mai napig nagyon fontosnak tartja, hogy odafigyeljenek az eltűnt gyermekekre. Facebook- oldalán gyakran oszt meg ilyen információkat.

- Ok még nem tudják megvédeni magukat – hangsúlyozta. – Ezért is fontos, hogy minél többen értesüljenek egy- egy eltűnésről, így nagyobb az esély, hogy megtalálják a gyerekeket, fiatalokat.

Iszály-Szilágyi Editet a mai napig sokan keresik, rengetegen állnak ki mellette, ami sokat jelent számára, és kicsit enyhíti a fájdalmát.

Tavaly is nyomoztak, hogy megtalálják a tettest. Sikertelenül.

Január 14- e mindig a fájdalmas emlékezés napja Gyulán. Szathmáry Niki tizenkilenc esztendővel ezelőtt tunt el. Az édesanyát ma is sokan keresik, kiállnak mellette

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.