Mit kell tenni, ha kruppos a gyerek?

Bekes Megyei Hirlap - - CSALÁD - MW Legtöbbször kétéves korban tör rájuk

A hideg és nyirkos téli időben gyakori a krupp, amely első alkalommal minden szülőt megrémiszt. A gége hangszalag alatti régiójában jelentkező nyálkahártya-vizenyő által okozott, súlyos belégzési nehézséggel, ugató köhögéssel kísért, heveny felső légúti szukület jelentkezése elsősorban a hat hónap és hat év közötti korosztályt érinti.

ÉJJELI RIADÓ

Nátha, köhögés, 38-39 fokos láz jelentkezik, majd egy-két napon belül hirtelen rekedtség, ugató köhögés és nehéz belégzés lép fel, változó mértéku légzési nehézséggel együtt. A tünetek többnyire éjjel jelentkeznek, illetve este rosszabbodnak.

Kruppos köhögésnél a legelső teendőnk a gyerek megnyugtatása. A kis beteg érzi, hogy nehezére esik a levegővétel, ettől aztán megijed, és sírni kezd. Ez viszont súlyosbíthatja a fulladozást... A következő lépés a légutak huté- se: a gyerkőc beöltöztetése után ki kell nyitni az ablakot, sőt, az udvarra, az erkélyre vagy az utcára is ki lehet menni vele.

A szabad levegőn percek alatt enyhül a nehézlégzés. Szükség esetén, persze, hívjunk orvost, vagy menjünk el a legközelebbi ügyeletre!

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.