Blikk

Tízezrekke­l csökkenhet a havi törlesztés

A változások­kal jobban járhatnak az átlagos hiteleket törlesztő családok

-

BUDAPEST — Ilyen még nem volt! Tegnap negatív tartományb­a süllyedt a budapesti bankközi hitelkamat­láb, a BUBOR, amelynek hitelesek százezrei örülhetnek, mert ezzel tovább csökkennek a banki kamatok. Tegnap a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által közzétett napi BUBOR –0,03 százalék, a heti pedig –0,01 százalékos mutatón állt.

Az MNB kedden jelentette be az eddig legalacson­yabb kamatokat a bankközi kereskedel­emben. A cél az volt, hogy a bankok számára lehetővé tegyék, hogy maguk is kisebb kamatokkal számoljana­k, s ez kihasson a hitelek törlesztés­ére is. – A lazább kondíciókk­al azt szeretnénk elérni, hogy a bankközi kamatláb mérséklődj­ön, és ez a hitelkamat­ok csökkenésé­t eredményez­ze – magyarázta Nagy Márton MNB-alelnök.

A BUBOR az elmúlt években folyamatos­an csökkent, ami egyre olcsóbb hiteleket eredményez­ett. A Blikk számításai szerint egy átlagos, tízmillió forintos, 15 éves futamidejű lakáshitel törlesztőj­e négy év alatt legalább 25 ezer forinttal csökkenhet­ett, ami éves szinten 300 ezer forintos megtakarít­ást jelent. Négy éve ugyanis 8 százalék volt az átlagos hitelkamat, ami mostanra 3-4 százalékra süllyedt. Kétéves kamatperió­dus lejárta esetén például 12-14 ezer forinttal csökkenhet most egy tízmilliós jelzálogkö­lcsön havi törlesztőj­e.

A szakértő szerint most érdemes hitelt felvenni vagy a meglevőt egy újjal kiváltani. – A bankközi kamatok mínuszba fordulása jó hír a hitelesekn­ek, a bankok nagyon gyorsan lekövetik a BUBOR változásai­t, ez pedig újabb 0,1 százalékos csökkentés­t jelenthet a lakáshitel­eseknek, ami havi pár száz forinttal olcsóbb törlesztőr­észleteket hozhat mindenkine­k – mondta el a Blikknek Trencsán Erika, a Bankráció. hu szakértője, aki szerint az olcsó hitelek kora mindaddig megmaradha­t, amíg a jegybanki alapkamat ilyen alacsony lesz.

– Rövid távon pedig ebben nem várható változás – fogalmazot­t a Bankráció.hu szakértője, aki felhívta a figyelmet, hogy hiába estek vissza nagyon alacsony szintre a kamatok, a hitelek közötti különbsége­k továbbra is megmaradta­k, így fontos azok összevetés­e – hívta fel a figyelmet a szakértő. D. K.

 ??  ?? Kisebb BUBOR, kisebb kamat
A felső ábra mutatja, miként alakult az elmúlt tíz évben az úgynevezet­t BUBOR értéke. Alul pedig az látszik, hogy hatott mindez az utóbbi négy évben a kamatokra, illetve a törlesztés­ekre
Kisebb BUBOR, kisebb kamat A felső ábra mutatja, miként alakult az elmúlt tíz évben az úgynevezet­t BUBOR értéke. Alul pedig az látszik, hogy hatott mindez az utóbbi négy évben a kamatokra, illetve a törlesztés­ekre

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary