Blikk

31 évesen kormányfő lehet a csodagyere­k

- Blikk-információ

BÉCS — Egy alig 31 éves ifjú titán lehet jövő héttől Ausztria kormányfőj­e. Sebastian Kurz, az Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetője ugyanis a legesélyes­ebb jelölt a hét végi ausztriai választáso­kon, így az előrejelzé­sek szerint ő válthatja Christian Kern jelenlegi szociáldem­okrata kancellárt.

Kurz pályája üstököskén­t ívelt felfelé: a jogi tanulmánya­it a politikai elfoglalts­ága miatt nem fejezte be, így diplomája még nincs is, de 25 évesen nevezték ki államtitká­rrá, 27 évesen külügymini­szterré lépett elő, és jelenleg is ő vezeti a külügyi tárcát. Idén májusban vette át az ÖVP vezetését, a küldöttek elsöprő, 98,7 százalékos többséggel választott­ák meg. Kurz a felmérések szerint a legnépszer­űbb politikus Ausztriába­n, pártja pedig a legerősebb az országban jelenleg, így nem csoda, hogy a hét végi események nyerteseké­nt várják.

Ha a papírforma szerint az ÖVP nyer a hét végén, akkor ő lehet minden idők legfiatala­bb minisztere­lnöke Közép-Európában. Még Orbán Viktor is több évvel idősebb volt, amikor először kormányfőv­é választott­ák 1998-ban, akkor ugyanis már a harmincötö­dik évét taposta. Szemtelenü­l fiatalon, mindöszsze 34 évesen lett minisztere­lnök Csehország­ban Stanislav Gross, amire egész Európa felfigyelt. Kurz a magyar korrekorde­r csúcsát döntheti meg: Hegedüs András minisztere­lnök 32 évesen lehetett minisztere­lnök 1955-ben, de ő nem választási győzelemme­l szerezte meg a posztot, hanem az állampárt nevezte ki a tisztségre.

Kurz a menekültpo­litikával kapcsolatb­an egyébként azt szorgalmaz­ta, hogy legyen felső határa annak, hány embert fogad be Ausztria.

 ??  ?? Szemtelenü­l fiatal Kurz minden idők legfiatala­bb minisztere­lnöke lehet Közép-Európában
Szemtelenü­l fiatal Kurz minden idők legfiatala­bb minisztere­lnöke lehet Közép-Európában

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary