Mennyire ismeri Európa nagyvárosait?

Most többet megtudhat a turistacélpontok titkairól X Utazási kvízünkkel tesztelheti tudását, bővítheti ismereteit

BLIKK - - Utazás -

Ha nem is tudjuk mindenre a választ, vigasztaljon, hogy az alábbi kvízből érdekes információkra tehetünk szert többek között Berlinről, Párizsról, Londonról és Rómáról. 1. A 135 méter magas és 130 méter széles angliai London Eye-on 32 kapszula található, számozásuk azonban 33-ig tart? Hogyan fordulhat ez elő?

Az egyik kapszula megrongálódott, a javítás után, amikor visszakerült a helyére, a 33-as számot kapta.

A 13-as számot kihagyták a babonás építtetők.

A kapszulák számozása 2-vel kezdődik.

2.

A spanyol Salamancának két gyönyörű katedrálisa is van, az újabbat a 16. és 18. század között építették. Ha a gótikus épület gazdagon díszített falai közül az északi bejáratnál lévőt tüzetesebben megvizsgáljuk, egy asztronautát és egy fagylatot tartó sárkányt találhatunk. Vajon hogyan kerülhettek oda?

Nincs bizonyított magyarázat, de vannak, akik szerint csak földönkívüliek keze lehet a dologban.

Egy kőfaragó „rongálásának” az eredménye.

Az 1992-es felújításakor kerültek oda. 3. Mindannyian tudjuk, ha Olaszországban, Rómában járunk a Trevi-kútnál, a legelső és legfontosabb dolog, amit meg kell tennünk, hogy beledobunk egy pénzérmét. De hogyan kell ezt végrehajtanunk, hogy aztán tényleg szerencsét hozzon?

Szigorúan jobb kézzel és bal váll felett kell áthajítani.

Szembe kell állni a szökőkúttal és bal kézzel kell beledobni.

Háttal kell állni a szökőkútnak, meg kell köpködni a pénzérmét, és bal kézzel kell a bal vállunk felett átdobni. 4. Hogy hívják Európa leghosszabb közúti vasúti hídját, amely 8 km hosszú, a felénél pedig víz alatti alagúttá válik, s a dániai Koppenhágát köti össze svédországi Malmővel?

Öresund

Vasco da Gama

Millau

5.

Portugáliában, Liszszabonban a Tejo folyó partján található monumentális emlékmű, a Padrao dos Descobrimentos, a felfedezések korának állít emléket. A több mint 50 méter magas építményen olyan híres felfedezők, misszionáriusok, térképészek, utazók és uralkodók kaptak helyet, mint Vasco da Gama, Luís de Camoes és Saint Francis Xavier. Ki található az emlékmű elején? Kolumbusz Kristóf Tengerész Henrik Johannes Kepler

6.

Európában legelsőként Németországban, Berlinben helyeztek üzembe közlekedési lámpákat, amelyeknek pontos másolatai még ma is láthatóak itt. Mikor villantak fel először a Potsdamer Platzon a közúti lámpák fényei?

1924

1932

1933 7. Norvégiában található a világ leghosszabb közúti alagútja, a Laerdal, amelyet három színesen megvilágított barlang oszt négy részre annak érdekében, hogy a vezetők kevésbé stresszesen tudjanak áthajtani rajta. Hány kilométert kell megtenniük a föld alatt? 23 km

24,5 km

25 km

8.

A párizsi Eiffel-torony az 1789-es forradalom 100. évfordulója alkalmából megrendezett 1889-es világkiállításra épült, és az eredeti tervek szerint a kiállítás után lebontották volna. Nem így történt, azóta pedig a világ egyik leglátogatottabb emlékműve lett. Milyen becenévvel szokták illetni a francia épületet? Öreg hölgy

Pokoli torony

Zsiráfkerítés 9. Csehországban, Prágában található a világ legnagyobb stadionja. Egyszerre hány nézőt képes befogadni a Strahov? akár 200 ezret akár 210 ezret akár 220 ezret A helyes válaszok: b);c); a); a); b); a); b); c); a)

Spanyoloké is lehetett volna

A tornyot Eiffel eredetileg Barcelonában akarta felépíteni, de az ottani polgármester megvalósíthatatlannak tartotta az elképzelést

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.