Válságtól tart a kormány, óvatos költségvetés készül

X Az utolsó nyári ülésen, július 20-án fogadhatja el a T. Ház a jövő évi büdzsét

BLIKK - - Címlap -

BUDAPEST — Benyújtotta a kormány a jövő évi költségvetési javaslatát a parlamentnek. Nagy változások nem lesznek: jövőre nem csökken a 15 százalékos szja-kulcs, csak a korábban beütemezett csökkentések valósulnak meg.

Így 2 százalékkal mérséklődik a munkáltatókat terhelő szociális hozzájárulási adó, ami így 19,5 százalékról 17,5-re, valamint közel 350 ezer kétgyerekes családot érint a gyerekek után járó családi adókedvezmény havi ötezer forinttal történő megemelése.

Több területre több pénz juthat: az egészségügyre 101 milliárd, az oktatásra 15 milliárd, a kultúrára 36 milliárd, a honvédelemre pedig 156 milliárd forinttal juthat több jövőre, mint idén. 2008 után végre emelhetik a köztisztviselői illetményeket. Ennek mértékéről és részleteiről azonban csak az év második felében döntenek Varga szerint.

A 2019-es büdzsé ismertetésekor Varga Mihály (53) pénzügyminiszter a biztonságot hangoztatta. – Olyan folyamatok zajlanak a világban, amelyek kedvezőtlenül érinthetnek bennünket. Ezért óvatosságra terveztük a költségvetést. A magyar gazdaság kilátásai kedvezőek, de az eurózónában vannak válságra utaló jelek, ami miatt készen kell állnunk – jelentette ki Varga.

– Ennek érdekében az általános tartalék és az országvédelmi alap összegét az idei évhez képest 50 százalékkal megemelték szavai szerint. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi 110 plusz 60 milliárd forint helyett jövőre 255 milliárd forintos mozgósítható tartalékkal tervezték meg a költségvetést számításaink szerint.

Semmi sem kerül ki a kedvezményes áfakörből, így a sertéshúsnak, marhahúsnak, tojásnak, baromfinak, internetnek marad ötszázalékos a forgalmi adója, igaz, új termékcsoportok sem kerülnek be. – Egyedül a tartós tejek esetében vizsgálja a csökkentés lehetőségét a kormány – mondta egy kérdésre Varga Mihály. Nincs döntés a lakásáfáról sem, amelynek áfakulcsa 2019 végéig öt százalék. Úgy tűnik lemondhatnak az áfa-csökkentéséről akik a pékáruk, zöldségfélék és a szállodák érdekében lobbiztak.

A közgazdász szerint óvatos, visszafogott költségvetést készített a kormány.

– Nem megszorító, nem szigorú, de a kormány is érzi, hogy a gazdasági növekedés túljutott a csúcspontján, és ennek megfelelő javaslatot tett az asztalra – értékelt a Blikknek Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője.

– A költségvetés általános vitáját két hét múlva kezdik meg. A tervek szerint az utolsó nyári ülésen, július 20-án fogadhatják el a javaslatot – jelentette be Kövér László (58) házelnök.

Blikk-információ

Benyújtotta Varga Mihály pénzügyminiszter átadta Kövér László házelnöknek a tervezetet

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.