Kiszámoltuk, mennyi pénzt kapnak a minisztériumok

Van olyan tárca, amelynek az idei pénz négyszerese jut

BLIKK - - Címlap - Blikk-információ

A Blikk megnézte, mely tárcák és intézmények jártak legjobban a jövő évi költségvetéssel. Rogán Antal tárcája lehet a jövő évi költségvetés egyik legnagyobb nyertese: a Miniszterelnöki Kabinetiroda a korábbinál négy és félszer nagyobb összegből gazdálkodhat, igaz, hatásköre bővül. A Miniszterelnökség büdzséje viszont zsugorodik: kilenc százalékkal kevesebb támogatást kap az új miniszter, Gulyás Gergely, mint elődje, Lázár János

Gulyás Gergely kevesebb pénzből gazdálkodhat, mint elődje, Lázár János

BUDAPEST — A Miniszterelnöki Kabinetiroda lehet az egyik legnagyobb nyertese a jövő évi büdzsének! A tárca négy és félszer több pénzből gazdálkodhat jövőre, mint idén, 27 milliárd forintról 122 milliárdra nőtt a rendelkezésére álló összeg – derül ki a héten benyújtott költségvetési törvényjavaslat és a mostani büdzsé öszszevetéséből. Ez a robbanásszerű növekedés két dologgal magyarázható: megkapták a turisztika területét, ami 84 milliárddal dobta meg a büdzséjüket, kormányzati kommunikációra és konzultációra pedig az eddigi 20,5 milliárd helyett 29,5 milliárdot költhetnek.

Az Igazságügyi Minisztérium is szépen gyarapodott, hatvanöt százalékkal több központi támogatást kapnak. Trócsányi László (62) miniszter tárcája a közigazgatási bíróságok felállításának előkészületei miatt jutott sokkal több pénzhez, mint korábban.

Kövér László (58) házelnök és az Országgyűlési Hivatal 40 százalékkal többől, 147 milliárdból gazdálkodhat. 38 százalékkal nő a bértömeg, vagyis vagy óriási fizetésemelések lesznek a parlamentben, vagy pedig rengeteg új köztisztviselőt vehetnek fel Kövérék.

Nagy nyertese még a büdzsének a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség. Benkő Tibor (62) új miniszternek 513 milliárd forint, 21 százalékkal több pénz jut, mint elődjének, Simicskó Istvánnak (56), a honvédség pedig egyharmadával több forráshoz jut az ideihez képest. Ez a növekmény a haderőfejlesztésnek köszönhető és annak a NATO-kívánalomnak való megfelelésnek, hogy a védelmi kiadások fokozatosan érjék el a GDP 2 százalékát.

A legnagyobb vesztese az új büdzsének a Miniszterelnökség lehet: az új miniszter, Gulyás Gergely 9 százalékkal kevesebből, 790 milliárdból gazdálkodhat, mint elődje, Lázár János (43). Ez annak köszönhető, hogy több területet és feladatot elvettek a Miniszterelnökségtől. Ezenkívül két tárcának csökken a büdzséje: a Belügyminisztériumnak 770-re és az Agrárminisztériumnak 206 milliárdra: 2, illetve 1 százalékkal.

– Az előző évihez képest ez egy józanabb költségvetés, amely nem juttat többletforrásokat minden területre – mondta a Blikknek Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője.

Több a nyertes A Blikk kigyűjtötte, sorrendbe tette a legjelentősebb változásokat

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.