Halálkamion: 25 évet kapott a főnök

BLIKK - - Politika - H. N.

KECSKEMÉT — Összesen 155 év börtönbüntetést kapott első fokon a parndorfi halálkamion perének 14 vádlottja. A főnökökre életfogytiglanit kért az ügyészség, de a Kecskeméti Törvényszék megelégedett a 25 évvel. Az afgán és bolgár állampolgárságú férfiak 2015 februárja és augusztusa között ezerkétszáz menekültet csempésztek Nyugat-Európába hűtőkamionokban. Összesen 33 szállítmányuk volt, darabjáért 30 millió forintot kaptak.

A vádirat szerint kezdetben csak kéttucatnyian utaztak a raktérben, ám egyre több embert engedtek fel. A halálkamion Mórahalom térségében vette fel rakterébe a 59 férfit, 8 nőt, valamint 4 gyermeket. Kaptak inni, majd Ivajlo Nelev Sztojanov, a kamion sofőrje, a per negyedrendű vádlottja a rakteret bezárta, és elindult az ország belsejébe. A tehergépkocsi rakfelülete 16 négyzetméter volt, szellőzése nem volt, az emberek egymáshoz préselődve utaztak. A 71 menekült hamarosan pánikba esett, Petőfiszállásnál már ordítottak és dörömböltek. A sofőr hiába tárcsázta főnökeit, az elsőrendű vádlott Lahoo Samsooryamal bizalmasán keresztül parancsot adott az út folytatására. – Mondd meg neki, hogy csak menjen tovább. Ha meghalnak, tegye ki őket valahol Németországban az erdőben – közölte a telefonban.

A menekültek a hely szűkössége, a zsúfoltság okozta mozgásképtelenség, a levegő hiánya, valamint a túlmelegedés és kiszáradás folytán röviddel az indulást követően pokoli kínok között meghaltak. Amikor az üzemanyag fogytán volt, a gépjárművet Parndorf közelében hátrahagyták.

Az embercsempészbanda 14 tagját ítélte el a törvényszék.

25 év!

Lahoo Samsooryamal így vette tudomásul, hogy a bíró 25 éves büntetést szabott ki rá. Kiült a pánik az arcára

Mosolygós belépő

Lahoo Samsooryamal, a csempészek főnöke mosolyogva érkezett az ítélethirdetésre

71 áldozat

71 menekült halt szörnyű halált az Ausztriában leállított hűtőkamion rakterében

14 vádlott

A négy főbűnös egyenként 25 évet kapott

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.