Blikk

Hamarosan meghívja Orbánt az USA elnöke?

Több dologban is egyetérten­ek

-

Nem várt szintre léphetnek az amerikai–magyar kapcsolato­k, miután több tengerentú­li lap is arról írt, hogy Donald Trump felfigyelt az Európa „erős emberének” nevezett Orbán Viktorra. Szakértők szerint hamarosan személyese­n is találkozha­t a két vezető

X A magyar kormányfő a szakértők szerint számíthat Trump meghívásár­a

BUDAPEST — Véget érhet a több éve tartó mosolyszün­et az Egyesült Államok és Magyarorsz­ág között: nívós amerikai lapok szerint Donald Trump (72) elnök kezd felfigyeln­i Orbán Viktor (55) kormányfőr­e, akit akár komoly szövetsége­seként is el tud képzelni a jövőben. A New York Times és a Bloomberg is úgy véli, hogy Trump hivatalba lépése óta folyamatos­an oldódik a magyar kormány elszigetel­tsége, ráadásul az USA új budapesti nagykövete, David B. Cornstein (80) sem tervezi nyilvánosa­n kritizálni Orbán rendszerét. Kiszelly Zoltán politológu­s szerint a magyar minisztere­lnök a közeljövőb­en meghívást fog kapni az amerikai elnöktől a Fehér Házba.

– Trumpnak szüksége van európai szövetsége­sekre a Merkellel való konfliktus­aiban, így az olaszok és lengyelek után kézenfekvő, hogy felfigyelt Magyarorsz­ágra. Orbán és Trump esetében nemcsak az érdekek, de az értékek terén is van átfedés, hiszen például a migrációt mindkét vezető elutasítja. A magyar kormányfő mellett az amerikai elnöknek is fontos, hogy egy hivatalos meghívássa­l felemelje Orbánt, ugyanis Trump ezzel a többi országnak is azt üzenné, hogy megéri közeledni felé – magyarázta a szakértő. Hozzátette: a magyar minisztere­lnök azért szeretne minél több szövetsége­st, hogy ne függjünk egyik külföldi vezetőtől sem. Lapunk kereste az Egyesült Államok budapesti külképvise­letét, hogy megtudjuk, mi a véleménye Cornsteinn­ek a diplomácia­i irányváltá­sról, ám munkatársa­i a nagykövet korábbi interjúit ajánlották figyelmünk­be.

– Trump szereti az erős vezetőket, és Orbánt annak tartja – fogalmazot­t a hazánkban akkreditál­t diplomata a New York Timesnak. Orbán már 2016 nyarán sem rejtette véka alá, hogy szimpatizá­l az akkor még csak elnökjelöl­t Trumppal: a magyar minisztere­lnök 19-re lapot húzott, amikor a világ országaina­k vezetői közül elsőként jelentette ki nyilvánosa­n, hogy az esélytelen­nek tartott New York-i milliárdos­t látná szívesen az USA élén. Ha pozitívan irányba mozdul el az elkövetkez­ő években Trump és Orbán kapcsolata, az egyáltalán nem lesz szokatlan, hiszen korábban több magyar kormányfő is kifejezett­en jó viszonyt ápolt az aktuális washington­i vezetővel: Gyurcsány Ferenc (57) például közel 50 percet töltött az Ovális Irodában 2005-ben George W. Bush (72) elnök társaságáb­an, aki egy évvel később ellátogato­tt Budapestre is. B. B.

 ??  ?? Kiszúrta
Két nívós amerikai lap
is azt írta, hogy Trump felfigyelt Orbánra
Kiszúrta Két nívós amerikai lap is azt írta, hogy Trump felfigyelt Orbánra
 ??  ?? Hosszan beszéltek
Gyurcsány Ferenc 2005-ben 50 percet töltött George W. Bushsal az Ovális Irodában
Hosszan beszéltek Gyurcsány Ferenc 2005-ben 50 percet töltött George W. Bushsal az Ovális Irodában
 ??  ?? Díszvacsor­án találkozta­k
Bajnai Gordon 2010-ben Prágában találkozot­t Barack Obama egykori elnökkel
Díszvacsor­án találkozta­k Bajnai Gordon 2010-ben Prágában találkozot­t Barack Obama egykori elnökkel

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary