Orbán, a „vásott kölyök” marad a néppártban

Eddig támadták, most megbékéltek vele

BLIKK - - Címlap -

Nagy többséggel Orbán Viktor által támogatott jelöltet, Manfred Webert választotta az Európai Néppárt EP-csúcsjelöltjének a frakció. A pártcsalád kétnapos ülésén bár többen kritizálták a magyar kormányfő politikáját, a pártelnök családi vitaként aposztrofálta a történteket, ahol a „vásott kölyöknek” is a családban a helye

HELSINKI — Néhány hónapja még a Fidesz kizárását lebegtették az Európai Néppárt vezetői, mára azonban „családtagként” tekintenek Orbán Viktorra (55), még a „liberális demokrácia” kifejezés két említése közül egyiket száműzték a megszavazott közös határozatból a magyar miniszterelnök kedvéért.

A pártcsalád elnöke, Joseph Daul (71) tavaly még arról beszélt, hogy az Európa elleni folyamatos támadások, amiket „a Fidesz évek óta csinált, eljutottak egy olyan szintre, amit nem tolerálhatnak.” A szerda– csütörtöki helsinki kongresszuson viszont már jóval békülékenyebb hangnemet ütött meg Orbánnal kapcsolatban. – Minden családban van egy vásott kölyök, de mivel kereszténydemokrata vagyok, szeretném ezt a vásott kölyköt a családban tartani, hogy beszélni tudjak vele. Családként vitatkozunk Orbán Viktor és a Fidesz ügyéről – fogalmazott az EPP-elnök.

A miniszterelnök is felszólalt csütörtökön a néppárti küldöttek előtt, beszédében a kereszténydemokrata identitás fontosságát hangsúlyozta. – Egy családban lehetnek félreértések közöttünk, de mindig kiállunk egymásért – mondta Orbán. Az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk (61) azonban úgy vélte, nincs helye az EPPben annak, aki megtagadja a liberális demokrácia értékeit. – Ha valaki megtagadja a jogállam elvét, nem szereti a szabad sajtót és a civil szervezeteket, aki konfliktust szít a világban és az unióban, az nem kereszténydemokrata – mondta vélhetően Orbánra utalva.

A kétnapos finnországi kongresszuson a pártcsalád csúcsjelöltjét is megválasztották, aki a bajor Manfred Weber (46) lett. Ez azt jelenti, hogy a következő uniós ciklusban az EPP jelenlegi frakcióvezetője lehet az Európai Bizottság (EB) elnöke, ami alapjaiban határozhatja meg az EU működését. Orbán örülhet ennek az eredménynek, hiszen a másik jelölt, a finn exminiszterelnök Alexander Stubb (50) a magyar kormány egyik leghangosabb bírálója, igaz, Weber is megszavazta a Sargentini-jelentést. – Nyissunk együtt új fejezetet Európában – így fogadta megválasztását Weber.

Kiszelly Zoltán politológus szerint Orbán nem tett gesztusokat a néppárt felé a feszültség oldása érdekében, inkább csak a helyzet változott meg. – Az egész európai társadalom jobbra tolódik többek között a migrációs kérdés miatt, a magyar miniszterelnök pedig egy hiteles, konzervatív politikusnak számít, így az EPP-nek nem áll érdekében kizárni őt. Orbán már korábban is egyértelművé tette, hogy a néppártban képzeli el a jövőjét, ami érthető, hiszen ennek a pártcsaládnak a tagjaként sokkal könnyebb érvényesülni az EUban – magyarázta a Blikknek a szakértő. Hozzátette: – A béküléshez az is kellett, hogy Angela Merkel (64) német kancellár bejelentette visszavonulását. Balázs Barnabás

Központi figura Orbán Viktor kormányfő központi figurává nőtte ki magát, sokan szelfiztek vele

Ellenfelek Alexander Stubb (balra) és Manfred Weber küzdött a csúcsjelöltségért

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.