Ünnepek idején korlátoznák a köztéri tüntetéseket

BLIKK - - Politika -

BUDAPEST − Jelentősen korlátozná a gyülekezési jogot Semjén Zsolt (56) KDNP-s miniszterelnök-helyettes törvényjavaslata, amely a jeles napokon nem engedné az eddig megszokott helyszíneken semmilyen tüntetés vagy demonstráció megtartását. Az állami, nemzeti ünnepekre, nemzeti gyásznapokra, emléknapokra, vallási ünnepekre vonatkozna a gyülekezési tilalom, egész

pontosan az állami és önkormányzati megemlékezések és ünnepségek környékére.

A javaslat szerint a Kossuth tér és környékén a jövőben nem lehetne ellenzéki tüntetést tartani a jeles napokon, és az egyes ünnepek szimbolikus helyszíneit is felsorolják tiltott zónaként, így például október 22-én és 23-án a Magyar Rádió környékén, a Bem téren és a Terror Háza környékén sem lehet alternatív rendezvényt tartani.

A javaslat célja annak megakadályozása, hogy versengés alakuljon ki a közélet szereplői, pártok és civil szervezete között az érintett közterületek lefoglalása során – indokolta Semjén a javaslatát.

Az ellenzéki pártok felháborodtak a kormánypárti politikus javaslatán. A Jobbik szerint Alaptörvény-ellenesen tiltanák ki az ellenzéki rendezvényeket az ország emblematikus közterületeiről. A DK szerint ezzel próbálják még jobban védeni Orbán Viktor (55) miniszterelnököt kritikus hangoktól. – Az Orbán-rendszer úgy módosítaná a gyülekezési törvényt, hogy az állami ünnepségek közelében, ahol Orbán Viktor beszédet mond, ne lehessen tüntetni – kifogásolta Arató Gergely (49) DK-s képviselő. K. E.

Kossuth tér − tiltott zóna? Hasonló méretű tüntetés a törvény szerint tilos lenne a Kossuth téren a nemzeti ünnepek és jeles megemlékezések idején

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.