Ne vágj ki minden fát!

A gondos gazda az év utolsó hónapjában sem pihen

Heves Megyei Hirlap - - Címlap - Barta Katalin katalin.barta@mediaworks.hu

Mivel a december nem a leghidegebb téli hónapunk, bár egyre kevesebb a tennivaló a portán, a kertészkedő és gondos gazda ilyenkor sem pihen. Az év utolsó hónapjában is sokat tehetünk a kertünkért, a növényeinkért, ráadásul azokat a munkákat is befejezhetjük, amiket az őszi hónapok alatt nem sikerült.

A téli kert csak látszólag alszik. Decemberben érdemes nemcsak fiatal facsemetéinkről gondoskodni, hanem a cserjéinkre, a pázsitunkra is figyelni kell. HEVES MEGYE Mivel a december nem a leghidegebb téli hónapunk, bár egyre kevesebb a tennivaló a portán, a kertészkedő és gondos gazda ilyenkor sem pihen. Az év utolsó hónapjában is sokat tehetünk a kertünkért, a növényeinkért, ráadásul azokat a munkákat is befejezhetjük, amiket az őszi hónapok alatt nem sikerült. Ezúttal is lapunk állandó kertészeti tanácsadójával, Nagy Szabolccsal (Kertünk boltja, Eger) tekintettük át az aktuális teendőket. – Miként kényeztessük, pihentessük télen a talajt?

– Folytassuk a téli ásózást, de csak akkor, ha az időjárási feltételek megfelelőek és a talaj nem túl nedves vagy fagyos. Miért jobb az őszi-téli hónapokban felszántott vagy ásózott talaj? Mivel a tenyészidőszak során a talaj felső rétege elporosodott és megtömörödött, ezért rossz szerkezetűvé válik. Ezt a kedvezőtlen fizikai állapotot ősszel szántással és ásással tudjuk megváltoztatni. Jó minőségű talajmunkával kedvezően befolyásoljuk a talaj, a víz, a hő, a levegő és a tápanyag gazdálkodását. Ilyenkor az őszi műtrágyát a termőföld átforgatása miatt könnyebb bejuttatni a talaj alsóbb rétegeibe is! Az időben és szakszerűen ásózott, szántott talaj a tél folyamán „beérik”, ezért tavasszal kevés munkával aprómorzsás, nagyon jó szerkezetű talajban kezdhetjük meg a kerti munkáinkat. Ha már ásózunk, annak sincs akadálya, hogy a még össze nem gereblyézett gyümölcs, díszfák, és bokrok lehullott lombját beássuk, beforgassuk a földbe. Így nagy mennyiségű levél hasznosul, tavaszig pedig elkorhad, és humusszal gazdagítja a talajt. A kerti csapokat, öntözőberendezéseket vízteleníteni és elzárni. Átvizsgálhatjuk és rendet tehetünk a növényvédő vegyszereink között, megvizsgálva azok szavatossági idejét és megtervezni a következő évre való beszerzésüket is szükség szerint. – Mit tehetünk gyümölcsfáinkért, díszcserjéinkért?

– A téli idő a legalkalmasabb a kiszáradt vagy valamilyen okból feleslegessé vált fák és cserjék kivágására is. A nagyon magas, terebélyes fák eltávolítását célszerű szakemberre bízni. A már kivágott fa tövét érdemes körülásni és minél nagyobb gyökérkoronát és a főgyökereket kiszedni, mert rajtuk káros penészgombák telepedhetnek meg. Fontos tanács, hogy a kivágott gyümölcsfa helyére ugyanolyan csemetét (pl. kajszi helyére kajszit) semmi esetre ne ültessünk! Most szedjünk oltóveszszőket, például az almafajtákról, melyeket tavaszig vermeljünk, vagy nedves újságpapírba csavarva hűtőben tároljunk. Hó és fagymentes időben ritkíthatjuk és visszavághatjuk a díszcserjéket, a fákat és a sövényeket. A tavasszal virágzókat (aranyfa, orgona, gyöngyvirágcserje, rózsalonc) azonban most ne metsszük. A vastag ágak vágási felületét sebkezelő anyaggal kenjük be. Enyhe száraz időben az örökzöldeket bőségesen öntözzük meg. A fák, cserjék alá szórjunk ki hosszú hatástartamú műtrágyát, ha ezt novemberben nem tettük meg. Amennyiben a fákon és a bokrokon sok vagy nedves hó van, azt rázzuk le, főleg fontos ez az oszlopos boróka és tuja esetében. – Hogyan óvhatjuk meg a fiatal facsemetéket?

– Az ősszel ültetett fiatal facsemeték, bokrok különösen érzékenyek a szélsőségesen zord, téli időjárásra, ezért a tövük körül halmozzunk fel leveleket, azokat takarjuk be egy-két lapát komposzttal vagy földdel. Figyeljünk, hogy minden olyan növényt megóvjunk, amely ki van téve a fagynak. Ahol komoly vadkárra számíthatunk, ott a fák törzsét vegyük körül dróthálóval vagy műanyag törzsvédővel. Enyhe, csendes, napos időben hozzá lehet látni a gyümölcsfák törzsének tisztogatásához. A lehántott kéregmaradékokat gondosan összegyűjtve el kell égetni, mert közöttük nagy számban húzódnak meg a gombabetegségek spórái és a rovar kártevők áttelelő tojásai.

A téli idő a legalkalmasabb a kiszáradt vagy valamilyen okból feleslegessé vált fák és cserjék kivágására

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.