Összedobják az önerot

A gazdák is segítik a mezőgazdasági utak megújulását

Heves Megyei Hirlap - - Tisza-tó - Szilvási Zsuzsa zsuzsanna.szilvasi@mediaworks.hu

Esős, sáros időben traktorral is nehezen járható a külterületi utak többsége. Tomajmonostorán ezt elégelték meg a gazdák, és úgy döntöttek, inkább segítenek abban, hogy megújuljanak az általuk használt utak. TOMAJMONOSTORA – A mezőgazdasági utak egykor a termelőszövetkezetek tulajdonában voltak, ám ezek felbomlásával átkerültek az önkormányzatokhoz. Országos tendencia, hogy az állapotuk rendkívüli mértékben leromlott, hiszen ezek nem burkolt közutak, csak egy bizonyos réteg használja őket – tudjuk meg Fazekas Szabolcs polgármestertől. Amint a település vezetője hozzáteszi, az elmúlt években inkább a belterületi, mindenki által használt utak felújításával törődtek, így a mezőgazdasági utak állapota folyamatosan romlott.

Most azonban lehetőség nyílik rá, hogy megújuljanak ezek az utak is. A Vidékfejlesztési Programon belül hirdetett egy pályázatot a Miniszterelnökség erre vonatkozóan, és a kiírás szerint 5 százalékos önerőre van szükség. Bár a község önkormányzata ilyen feltételekkel nem tudta vállalni, hogy részt vesz a pályázaton, a helyi gazdák azonban felajánlották, hogy közérdekű kötelezettségvállalás keretében öszszeadják az önerőhöz szükséges összeget.

– Ha egy kicsit is rosszabb az idő, már traktorral is alig járhatóak ezek az utak, nem győzzük javítani a járműveinket, mindennaposak a meghibásodások a sok kátyú miatt – mondják a helyi gazdálkodók, akik naponta járnak ezen a területen. – Megértjük, hogy mivel ezek olyan szakaszok, melyeket jobbára csak mi használunk, a település költségvetéséből nem futja a felújításukra. Úgy gondoljuk azonban, hosszú távon mindenki jobban jár, ha mégis részt veszünk ezen a pályázaton, hiszen nem csak jobb utakon járhatunk, de a földjeink értéke is jelentős mértékben nő, ha könnyebben megközelíthetővé válnak. Ezért inkább vállaltuk, hogy összeadjuk ezt a pénzt.

Mindennek köszönhetően mintegy 100 millió forintból 6,6 kilométernyi kőzúzalékos út felújítása valósulhat meg a közeljövőben.

– Jelenleg a beruházás tervezése zajlik, melyek elkészültekor ügyeltünk rá, hogy a gazdák számára legfontosabb szakaszok kerüljenek bele a pályázatba. Várhatóan a napokban sikerül engedélyeztetni a terveket és január elején be tudjuk nyújtani a pályázatot – teszi hozzá Fazekas Szabolcs, aki a képviselőtestület tagjaival együtt természetesen örömmel fogadta a felajánlott segítséget. – Ha minden a terv szerint halad, néhány hónap alatt el is készülhet a beruházás.

Mindezzel párhuzamosan a belterületi utak megújítására is nagy gondot fordítanak a településen. Az elmúlt időszakban jó néhány útszakaszt építettek már, ám a tervek szerint a közeljövőben újabb 2-3 kilométer hosszan bitumenes utat fognak létrehozni a régiek újraburkolásával a közmunkaprogram keretében. A 19 millió forintos beruházáshoz – melynek keretében a község három utcáján fognak dolgozni – közel harminc ember hat órás foglalkoztatására nyílik lehetőség.

Gyulai László több mint ötven hektáron gazdálkodik. Járművei szinte folyamatos javításra szorulnak a rossz utak miatt

Fazekas Szabolcs

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.