Fél évtizedesek

Ifi Pont: a hely értékeket közvetítve szórakoztat

Heves Megyei Hirlap - - Diákvilág - Verebélyi Márta verebelyi.marta@gmail.com

Az Ifi Pont, azaz az Ifjúsági Információs és Tanácsadó Iroda 2011-ben alakult azzal a céllal, hogy az egykori Ifjúsági Házat helyettesítse, így biztosítva helyet a fiatalok számára, hogy változatos, ám díjmentes programokon vehessenek részt. Az Ifi Pont azóta már kinőtte magát, sőt, nemrégiben ünnepelte az ötödik születésnapját. Ez alkalomból látogattuk meg őket. EGER A diákok segítésére és szórakoztatására fenntartott, Dobó tér 9. szám alatt található központban, az Ifi Pontban, vagyis az Ifjúsági Információs és Tanácsadós Irodában már gyülekeznek a fiatalok, hogy megünnepeljék a népszerű centrum 5. születésnapját. Érdemes ide betérni, hiszen jól látható: a szervezők mindent megtesznek azért, hogy a fiatalok – alkoholmámor nélkül, értékeket közvetítve – érezzék jól magukat. A szülinapi bulira még szabadulós játékkal is készültek a résztvevőknek. Az összejövetel közben a kezdetekről, a jelenről és a tervekről is szót ejtünk.

– Öt évvel ezelőtt egy helyiséggel jött létre az Ifi Pont, ma már azonban két, egymás közelében lévő irodával működünk – osztja meg lapunkkal Huszthy Boglárka, az Ifi Pont munkatársa. – Az egyik fő profilunk a pályaválasztási tanácsadás és a mentálhigiénés életvezetés – ami csoportosan és egyénileg is zajlik –, a másik a felsőoktatással kapcsolatos technikai tájékoztatás: a jelentkezés, a felvi.hu oldal használatának ismertetése, a felsőoktatási rendszer felépítésének bemutatása.

Boglárkától megtudjuk azt is: csapatuk előadássorozatot is tervez, amelyen a különböző szakmák munkatársai mutatnák be foglalkozásukat. Agrármérnök, jogász, tanár is tartana előadást.

– Programok, csoportok is otthonra leltek nálunk. Az Egri Anime Klub és az egri Városi Diáktanács (VDT) bázisa egyaránt az Ifi Pontban található – fogalmaz az Ifi Pont oszlopos tagja, aki több mint egy éve dolgozik az Egri Kulturális és Művészeti Központ telephelyén, azelőtt gyermekvédelemmel foglalkozott.

– Tóth-Vági Eszter és Tóth Péter az Ifi Pontot annak idején azzal a céllal hozta létre, hogy pótolja az egykori Ifjúsági Házat, az ott szervezett ingyenes programokat. Jelenleg hárman dolgozunk itt, s várjuk az érdeklődő fiatalokat programjainkkal – meséli Boglárka. – Azt hiszem, nyugodt szívvel fogalmazhatok úgy, hogy a második otthonunk az Ifi Pont irodája. Mindannyian nagyon szeretünk itt lenni.

Beszélgetésünk során tudomásunkra jut az is: a Létező Ifjúság a Városért Eger (LIVE) nemrégiben alakult, és szintén szervez az Ifi Pontban programokat. Ők egy olyan egri közösség, amelyben megyeszékhelyen élő fiatalok egri és Eger környéki fiatalokért, fiatal felnőttekért dolgoznak.

– Vannak olyan csoportjaink is, amelyeknek időszakosan adunk helyet. Minden programunk ingyenesen látogatható, az általános iskolásoknak pedig napközis tábort is szervezünk. Minden évben tartunk továbbá farsangi, halloween- és szülinapi partit. Ezenfelül a könyvkuckóban is várjuk azokat a fiatalokat, akik babzsákokon ülve olvasnának, vagy egyszerűen csak kikapcsolódnának, esetleg társasjátékoznának. Itt nemrégiben létrehoztuk a „Before I Die” (Mielőtt meghalok...)-falat is, ami tulajdonképpen egy bakancslista lesz, összegyűjtve azokat a tevékenységeket, amiket a fiatalok mindenképp meg szeretnének tenni az életükben. Mi természetesen támogatjuk őket terveik megvalósításában – tájékoztat az iroda lelkes, s munkáját szívvel-lélekkel végző munkatársa, aki néptáncol, hegyikerékpározik és fut is. Boglárka a Hírlappal megosztja azt is: külföldre is szervez az Ifi Pont utakat, méghozzá olcsón, netán rendkívül kedvező áron. A központban továbbá a világhálóhoz is díjmentesen férhetnek hozzá a diákok.

– Fontos feladatunknak érezzük, hogy motiváljuk a fiatalokat, segítsük azokat is, akik még nem találták meg a céljukat. Nagy hangsúlyt fektetünk továbbá az önkéntességre is. Amit azonban a legfontosabbnak tartok: aki betér hozzánk, annak az Ifi Ponttal lesz egy második családja: fiatalok, akikhez tartozhat, akik támogatják őt – üzeni az ifjaknak Boglárka.

A fél évtized alatt igazán népszerű hellyé vált a megyeszékhelyen az Ifi Pont. A születésnapi buliján, novemberben is jól érezték magukat a fiatalok

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.