Jutalomkirándulás a szereplésért

„Megérintett bennünket a szoros lengyel–magyar barátság érzése”

Heves Megyei Hirlap - - Diákvilág -

EGER, FELVIDÉK, DÉL-LENGYELORSZÁG Az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére megrendezett „Gloria Victis” Kárpát-medencei történelmi vetélkedőn az egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégium 12. A osztályos csapata a második helyen végzett, ezért jutalmul a három diák – Besenyei Márk; Pfeifer Tamás; Pilisy Bence – és felkészítő tanáruk, Antal Andrea négy csodálatos napot tölthetett el egy kirándulás keretében Felvidéken és Dél-Lengyelországban.

„Első állomásunk Selmecbánya volt, november 10-én, csütörtök reggel indultunk el Budapestről. Selmecbánya egyedi fekvésével kiemelkedik a magyar városok közül, nem véletlenül ihlette meg Mikszáthot (Az aranykisasszony) és Csontváry Kosztka Tivadart is (Selmecbánya látképe). Ezen a különleges helyen meglátogattuk a Felvidék legnagyobb bányáját, amelyben egykoron aranyat és ezüstöt bányásztak. Ezután tovább folytattuk utunkat a lengyelországi Zakopanéba, ahol a kivilágított város gyönyörű látványa fogadott bennünket.

Másnap részt vettünk a lengyelek nagy nemzeti ünnepén (november 11.), amikor is lengyel barátaink országuk 1918. évi újjáalakulását ünneplik. Hatalmas szeretettel fogadott minket, magyarokat az ünneplő lengyel tömeg, mindannyiunkat nagyon megérintett a szoros lengyel-magyar barátság érzése. Az ünneplés Krakkó főutcáján kezdődött a katonák lovas felvonulásával, majd őket követtük mi is, az ünneplő tömeg, egészen Krakkó főteréig. Ezt követően a wieliczkai sóbányába kirándultunk, amely csodálatos belső tereivel és a különös hangulatával mindnyájunkra nagy hatással volt. A következő (szombati) napot Krakkóban töltöttük. Itt a Wawel-székesegyházat, majd a Krakkó-Óvárost jártuk be egy magyar nyelvű idegenvezetővel. Vasárnap délelőtt már Kassát tekintettük meg egy helybéli magyar műkedvelő történész alapos és lelkes vezetésével, továbbá részt vettünk a dómban a Boldogasszony anyánk énekkel záruló nagyon szép magyar nyelvű szentmisén.

A kirándulás mindvégig jó hangulatban telt, minden diák és tanár jó érezte magát ezen a négy napon. Ezúton is köszönetet mondunk elsősorban felkészítő tanárunknak, Antal Andreának, valamint a szervezőknek és a Rákóczi Szövetségnek, akik nélkül ez a csodálatos kirándulás nem jöhetett volna létre. Köszönjük nekik mindezt!” Besenyei M.; Pfeifer T.; Pilisy B. 12. A osztály

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.