Szilágyisok jártak az akadémián

Heves Megyei Hirlap - - Diákvilág - Koszora Angelika, Fónagy Jázmin

EGER, BUDAPEST Iskolánk, az egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium meghívást kapott november 11ére a Magyar Tudományos Akadémiára. Intézményünkön kívül három másik iskola vehetett még részt a programokon.

Elsőként a díszteremben fogadtak bennünket, 12-es magyar és történelem faktos diákokat, ahol egy előadást hallgathattunk meg az akadémia történetéről. Ezt követően a nagyközönség elől elzárt titkos folyosókon vezették át csoportunkat a könyvtárba. Itt egy rövid ismertető után eredeti folyóiratokat tekinthettünk meg, például a Pesti Napló azon számát, melyben először jelent meg a Nemzeti dal nyomtatásban. A Vörösmarty-kiállítás fénypontjaként a költő baráti levelezésein túl szemügyre vehettük a Szózat

Titkos folyosókon vezették át csoportunkat.

eredeti kéziratát. Érdekes volt látni, hogyan született meg, milyen sok javítással a Szózat szövege.

A következő állomás a levéltár volt, ahol az akadémia néhai tagjainak levelezésébe tekinthettünk bele. A Keleti-gyűjtemény megismerése csak ezután következett: olyan különlegességeket foghattunk a kezünkbe, mint például a rizspapírból, illetve a pálmalevélből készült könyvek.

Végezetül az akadémia klubjában svédasztalos ebéddel vendégeltek meg minket, amit akadémiai tagok körében fogyaszthattunk el. Izgalmas, élményekben gazdag délelőtt volt.

Az akadémián a szilágyisok

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.