Drasztikus épít、ipari béremelésre lenne szükség

Heves Megyei Hirlap - - Gazdaság -

MAGYARORSZÁG Enyhén emelkedett annak a négyszáz cégnek az árbevétele, amelyet az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) bevont felmérésébe, és mint válaszaikból kitűnt, negyven százalékuk további növekedésre számít. Az idei évre a szakmai szervezet 1850 milliárd forint körül várja az építési-szerelési tevékenység összértékét. A cégek várakozásai szerint az év hátralévő részében a megkötött új szerződések száma tovább növekedik.

A családi otthonteremtési program (csok) bevezetésének hatására nő a fizetőképes kereslet a lakásépítésre, elsősorban Budapesten és a vidéki nagyvárosokban. Az év végén várhatóan mintegy 16-17 ezer új lakóingatlan megépítésére kötnek szerződést a vállalkozások. A lakások építéséhez rendelkezésre álló szakembergárdát akkor tudják megtartani a cégek, ha nettó 250-300 ezer forintos fizetéseket tudnának biztosítani a jelenlegi havi 150-200 ezer forint helyett, ami évek óta a versenyszféra országos átlaga alatt van.

A mai bérszínvonal évek óta a versenyszféra országos átlaga alatt van

Az ÉVOSZ meglátása szerint csak így lehet az építőiparban meglévő jelentős munkaerő-kivándorlást megállítani, és a szakmunkásokat viszszaterelni a hazai munkaerőpiacra. A válaszadók e területen részben megtették a kezdő lépéseket, átlagosan 6 százalékkal növelték a bruttó béreket idén az év első felében.

Egyébként a kis- és középvállalati (kkv) kategóriában általában is érzékelhető a bérnyomás. A K&H kkv bizalmi indexe szerint nyolcéves csúcsra emelkedett a fizetésemelést tervező cégek aránya.

A kormányzat minimálbéremelési szándékbejelentése előtt elkészült kutatás szerint a cégek 41 százaléka átlagosan 4,2 százalékkal magasabb bért készült fizetni munkavállalóiknak a következő egy év során. D. Z.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.