ELKÉPESZT」 MONDATOK B?SESCUTÓL

A bukaresti magyar nagykövet kiutasítását követelte az egykori román elnök

Heves Megyei Hirlap - - Külföld–belföld - Mediaworks-összeállítás kozpontiszerkesztoseg@mediaworks.hu

Háborúval fenyegette Magyarországot Traian Băsescu volt román elnök, aki azt írta, hogy Románia igazi nyugati határa a Tiszáig tart. BUKAREST Lapzártánkig sem a román, sem a magyar külügyi tárca nem kommentálta Traian Băsescu volt román államfő péntek késő esti kirohanását Magyarország ellen. Az esettel a román sajtó is kiemelten foglalkozott a hétvégén, hiszen a hírhedt volt kolozsvári polgármester, Gheorghe Funar óta nem volt példa arra, hogy befolyásos politikus ilyen szélsőséges hangnemet engedjen meg magának. Különösen furcsa ez attól a Băsescutól, aki kifejezetten azt az imázst terjesztette magáról, hogy kedveli a magyarokat.

Az egykori román államfő Facebook-bejegyzésében durva hangnemben sérelmezte azt, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter megtiltotta a magyar diplomatáknak a részvételt a december 1-jei román megemlékezéseken. A külügy szerint furcsa lenne, ha a Magyarországot képviselő diplomaták, külügyminisztériumi alkalmazottak román nemzeti fogadásokra járkálnának ezen a napon. „Ezért megtiltottam minden külképviseleten dolgozó magyar diplomatának és mindenkinek, aki a külügyminisztériumban dolgozik Budapesten, hogy részt vegyen akár Magyarországon, akár külföldön rendezendő román nemzeti ünnepi alkalmakon” – áll Szijjártó Péter utasításában.

1918. december 1-e az a nap, amikor több, mint ezer román küldött Gyulafehérváron kinyilatkoztatta azt az óhaját, hogy szeretné, ha Erdély Romániához csatlakozna.

Traian Băsescu péntek este többször is durván sértegette a magyar tárcavezetőt és megfenyegette a magyar miniszterelnököt is. „Orbán Viktor barátom, mi nem akarjuk Budapestet még egyszer meglátogatni, ahogy azt tettük az elmúlt száz év folyamán a ti beleegyezésetek nélkül. De ne provokálj, mert nekünk is van tűréshatárunk. Nem agresszív hangnemben mondom ezt, csak azt akarom, hogy Budapesten is megértsék, nekünk nincsen kisebbségi komplexusunk Magyarországgal szemben” – figyelmeztet a volt román elnök. Traian Băsescu durva sértegetésekkel folytatta, szándékosan rosszul írva a magyar tárcavezető nevét. „Felbátorítva azáltal, hogy Donald Trump figyelemre méltatta Orbán Viktort, a magyar külügyminiszter, a gyámoltalan Syjjarto Peter (sic!), ez a magyar politikai szélsőségesség szoknyája alól kibújt kalandor utasítást adott, hogy egyetlen magyar diplomata se vegyen részt a Románia nemzeti ünnepének tiszteletére tartott rendezvényeken, mivel idézem „magyar embernek nincs mit ünnepelni december elseje alkalmából”.

Băsescu hozzátette: „hosszasan sorolhatnám, hogy a Romániában élő magyarok miért ne lehetnének legalább anynyira büszkék, mint a románok december elseje alkalmából”. A volt román elnök ezt követően különböző diplomáciai szankciókat követel a román féltől. Azt írja: „figyelembe véve a magyar külügyminiszter, Syjjarto Peter eleddig soha nem tapasztalt módon sértő magatartását, az egyedüli válaszlépés Románia számára, hogy kitiltsa területéről a magyar nagykövetet, és viszszahívja külképviseletét Budapestről. Enélkül ezek a politikai kalandorok nem értik meg, hogy Románia határa a Tiszáig tart.” Majd ismét fenyegetőzésbe kezdett és ezzel zárja sorait: „Isten óvjon titeket, budapesti demagóg politikusok, hogy erre emlékeztessünk.”

Régóta nem volt példa ilyen szélsőséges hangnemre

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.