Vadasparki csüngőhasúak

Hamarosan vízibivaly és szürkemarha is érkezik

Heves Megyei Hirlap - - Címlap - Tari Ottó tario@index.hu

a helyi vadasparkban hat csüngőhasú kismalac született a napokban. A létesítmény nagy szerepet játszik a helység turizmusának a fejlesztésében, ami a várospolitika egyik fontos pillére. A 2014 ősze óta látogatókat fogadó park már gazdag állatállománnyal rendelkezik, s hamarosan vízibivaly és szürkemarha is érkezik ide.

Új jövevényekkel gyarapodott a Hatvani Vadaspark: a napokban hat csüngőhasú kismalac születése örvendeztette meg az odalátogatókat, akik immár több mint tíz hektáron ismerkedhetnek meg a hazánkban honos nagy- és kisállatokkal.

HATVAN Horváth Richárd, a Zagyva-parti város polgármestere több alkalommal is nyomatékosította, hogy a gazdaság élénkítésén túl a turizmus fejlesztése lehet a várospolitika másik fontos pillére. Ebbe a koncepcióba illeszkedik a vadaspark fenntartása is, amit az önkormányzat a városgazdálkodási cégén keresztül működtet.

A létesítményt – amely szinte a város szívében, a Zagyvának a kórház felőli oldalán található, s a nagy hídról mindössze néhány perces sétával érhető el – még 2014 nyarán kezdték kialakítani, és már annak az évnek az őszétől megszemlélhetik az érdeklődők. A fejlesztése is a látogatók szeme láttára történt, illetve történik mind a mai napig.

Jelenleg már több mint tízhektáros területen működnek – tudtuk meg Tímár Dávidtól, a vadaspark vezetőjétől, aki azt is elmondta a Hírlapnak, hogy az állatállomány igen gazdag. Megtalálható itt az összes hazai vadászható nagyvadfaj, vagyis az őz, a vaddisznó, a gím- és a dámszarvas, valamint a muflon is, továbbá kisebb testű emlősök, mint a vadászgörény és a mosómedve, a háziállatokból pedig a kecskétől a szamárig még ennél is színesebb a „felhozatal”. Érdekesség, hogy a Kossuth téren felállított, december végéig látogatható élő betlehemhez is ők kölcsönözték a bibliai ihletésű „díszletet”, a kecskéket a gidákkal, valamint a juhcsaládokat.

A populáció nemrég ismét gazdagodott: egy csüngőhasú sertéspár érkezett a vadasparkba, s miután az anyakoca vemhes volt, néhány nap múlva újabb hat taggal bővült a família. A parányi malackák most a gyerekek elsődleges kedvencei, ami nem csoda, hiszen méretüknél és játékosságuknál fogva igazi különlegességnek számítanak.

Tímár Dávid a közeljövőre is kuriózumokat ígér: pár hét múlva szállítják ide a Felvidékről az első vízibivalyt, s éppen azon dolgoznak, hogy társat is kerítsenek számára. Áprilisban pedig a tervek szerint a híres szürkemarha is a vadaspark lakója lesz.

A fejlesztések az infrastruktúrát is érintik. Már elvezették az ivóvizet a területre, amit hamarosan – ha az időjárás engedi – be is kötnek. Hála a támogatóknak, a vadaspark egyre komfortosabbá és funkcionálisan is korszerűbbé válik. A Bosch például megépíttette a bejáratot, a Bakonyerdő Erdészeti Zrt. pedig már a kezdetektől segíti a korszerűsítést. A cégnek köszönhetik a kerítéseket is. A jászsági Dósa-Farm Kft. vadakkal, takarmánnyal járul hozzá a működéshez. A támogatók sorát gyarapítja a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum Beruházó Nonprofit Közhasznú Kft. A dolgozók is a magukénak érzik a vadasparkot, s minden módon igyekeznek megtenni a magukét a minél színvonalasabb üzemeltetés érdekében: Tímár Dávid például a kapcsolatrendszerét, a vadászati körökből származó ismeretségét latba vetve, díjmentesen végzi a beszerzést.

A polgármesteri célkitűzést figyelembe véve elmondható, a Hatvani Vadasparkon nem múlik az idegenforgalmi elvárások teljesítése. A múlt nyáron havonta több mint háromezren keresték fel a létesítményt, s reményeik szerint ez a szám jövőre még magasabb lesz. A télen a látogatók száma érthetően ettől alacsonyabb, bár az év végi iskolai szünidő során biztosan sok gyermek választja az élményszerzés ezen módját. Jövőre – az állatállomány gyarapodásának is köszönhetően – még többen látogatnak majd el hozzájuk.

Nemrég érkeztek a vadasparkba a különleges csüngőhasú kismalacok, melyek új látványosságai az egyre népszerűbb létesítménynek

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.