Vigyázzunk egymásra!

Van még néhány hely az egri hajléktalanszállón is

Heves Megyei Hirlap - - Címlap - Folytatás az 1. oldalról

Nem tréfál az időjárás az elkövetkező napokban. Az előrejelzések szerint hajnalonta akár mínusz húsz fok alá is süllyedhet a hőmérő higanyszála. Ilyen dermesztő időben mindenki felelősebb a környezetéért, embertársaiért, háziállataiért. Alábbi összeállításunkban néhány jó tanácscsal, információval szolgálunk.

Varga István, a Felnémeti Hajléktalanszálló vezetője érdeklődésünkre elmondta, hogy utcai szociális munkásaik már az elmúlt napokban is folyamatosan járták a város, hogy felkeressék azokat a hajléktalanokat, akik általában a telet is a szabadban töltik. Több embert is sikerült meggyőzni arról, hogy nagyobb biztonságban vannak a kemény napokon az éjjeli menedékhelyen, mint a kapualjakban, így néhányan már beköltöztek az intézménybe. Érdemes tudni, hogy a nagy hidegre való tekintettel a hétvégén nappal sem kell elhagyni a menedéket nyújtó szállót. Az 52 ember befogadására alkalmas helyen jelenleg is vannak még üres ágyak, tehát 6–8 embert még tudnak fogadni.

HEVES MEGYE Mivel több olvasónk is jelezte, hogy Egerben az elmúlt napokban a város megszokott helyein tanyázó hajléktalanokat jó ideje nem látják, megnyugtatásul közöljük: sokan közülük Felnémeten húzzák meg magukat. Mínusz húsz fok akár extrém hidegnek is tekinthető hazai viszonylatban. Nem véletlen, hogy sok helyen riadót fújtak. Vigyázzunk jobban egymásra!

A héten több megyénkbeli kis településről is jelezték az autóbusszal közlekedő olvasóink, hogy reggelente többször is előfordult jelentős késés, járatkimaradás. A miértekre Menkó Mihálytól, a KMKK forgalmi igazgatójától kértünk és kaptunk választ. Arról tájékoztatott, hogy a társaság Heves megyében több mint négyszáz autóbuszt üzemeltet. A téli üzemre történő felkészülés során, az alkalmazott technológia részeként valamennyi jármű átvizsgálásra került, amelynek során a szükséges alkatrészek, szűrők cseréje megtörtént. Biztosítják továbbá a téli üzemeltetéshez kapcsolódóan, hőmérséklet függvényében, az úgynevezett téli alacsonyabb dermedési pontú üzemanyagot is. A teljes körű felkészülés ellenére azonban adódhatnak problémák – főleg külső távolabbi telephelyeken –, ahol a hibaelhárítás, illetve járatpótlás több időt igényel. Ezért az utasok elnézését kérik.

Természetesen lapunk újra megkereste Rázsi András meteorológust is, aki elmondta: még elég hosszasan marad ez a hideg időjárás, azonban csapadék nem várható megyénkben. Ellenben a szomszédos országok bőven kapnak a nyakukba a havazásból.

– Jövő hét közepéig biztosan kitartanak a mínuszok. Napközben sem lesz melegebb mínusz 5 Celsius-foknál. Minden valószínűséggel a leghidegebb Kékestetőn lesz, illetve hajnalonként a völgyekben, a fagyzugos területeken akár mínusz 15 Celsius-fokot is mérhetnek majd – tudatta az Eszterházy Károly Egyetem Földrajzés Környezettudományi Intézetének tudományos segédmunkatársa, aki hozzátette: hétfőn lehet valamenynyi enyhülés, mivel akkor beborul az ég, de a fürdőruhákat azért még nem kell előkészíteni.

Egerben a hétvégére várható igen hideg időjárásra tekintettel bárki, akinek segítséget jelent, ha fűtött helyiségben zsíros kenyeret és forró teát fogyaszthat, az a Tulipán téri, új Gondozói házba térhet be, amely a korábbi (Kertész úti) létesítménynél jóval nagyobb kapacitású. Itt bárki nappal is tartózkodhat, melegedhet. Kérnek mindenkit, aki segítségre szorulót lát, hogy a nap bármely órájában hívja a 30/401-0107-es telefonszámon a Családsegítő Intézet ügyeletes szociális munkás szakemberét, vagy az ismert segélyhívó számok egyikét. A Vöröskereszt főként hétköznapokon minden reggel 8.30-kor a megszokott helyen, a Klapka utca 9. szám előtt forró teával és zsíros kenyérrel várja a rászorulókat. Emellett január 13-án, pénteken délben 100 adag meleg ételt osztanak szét. Eger önkormányzata szociális intézményein keresztül – minden illetékes szervvel együttműködve – igyekszik kielégítő módon gondoskodni a segítségre szorulókról.

Gyöngyösön a krízis időszakban a szállóban meleg étellel, vitaminokkal és fűtött helyiségekkel segítik a hajléktalanokat. A nappali melegedő 50–60 otthontalannak nyújt segítséget ilyenkor.

Hatvanban a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Teleki úti gondozási házában 40 férőhelyes, nappali melegedővel, krízisidőszakban 30 ágyas éjjeli menedékhellyel várja a nélkülözőket. Barta Katalin

A mínuszokban több melegedő is várja a hajlék nélkül élőket a megyében is

A zimankós napokon egy tál meleg étel is sokat segíthet a rászorulóknak. Egerben legközelebb hétfőn a Vöröskereszt oszt majd

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.