Új élet a Búzásvölgyben

Horogra akadt a kedvelt horgászparadicsom

Heves Megyei Hirlap - - Címlap - Barta Katalin katalin.barta@mediaworks.hu

Alaposan megbolygatta a helyi és a környékbeli horgászok fantáziáját az a tény, hogy az önkormányzati tulajdonú tónak ez évtől új üzemeltetője lesz. A helyben élők jól tudták, 2016. december 31-én lejárt a tó üzemeltetési szerződése a Búzásvölgyi Horgász Egyesülettel. A testület hosszú tanácskozás után úgy döntött: a halgazdálkodási jogot az nyeri, aki kedvezőbb ajánlatot kínál a nyílt pályázatra.

Negyed század elteltével ez évtől új társaság üzemelteti a recski Búzásvölgyi horgásztavat. Erről a múlt év utolsó ülésén döntött a tulajdonos önkormányzat.

RECSK Alaposan megbolygatta a helyi a környékbeli horgászok fantáziáját az a tény, hogy az önkormányzati tulajdonú tónak ez évtől új üzemeltetője lesz. A helyben élők jól tudták, 2016. december 31-én lejárt a tó üzemeltetési szerződése a Búzásvölgyi Horgász Egyesülettel. A képviselőtestület hosszú tanácskozás után úgy döntött, hogy a halgazdálkodási jogot az nyeri, aki kedvezőbb ajánlatot kínál a nyílt pályázatra.

Nagy Sándor polgármester tájékoztatása szerint az ide vezető út igen göröngyös és feszült volt, hiszen a korábbi egyesület vezetősége nehezen törődött bele a kilátásba helyezett változásba. Végülis a közbeszerzésben jártas ügyvéd segítségével a testület öt értékelési szempontot határoztak meg, melyek alapján a legmagasabb pontszámot elért pályázó nyerte a tó üzemeltetési jogát. A határidőre két pályázat érkezett. Az önkormányzat lényeges szempontjai között szerepelt a bérleti díj mértéke, a halgazdálkodási terv, a többcélú hasznosítás, a munkahely teremtés mértéke és a recskiek kedvezménye. Fontos volt továbbá a tó környéki infrastruktúra fejlesztése, amely a tóhoz érkező horgászoknak és családtagjainak is minél színvonalasabb szórakozást ígér.

A község első embere azt mondja, mindkét pályázat igen színvonalas volt, a pontrendszer alapján a Kőrös Halért Kft. nyerte az üzemeltetési jogot. Innentől kezdve természetesen a horgásztársadalmat az érdekli a leginkább, hogy milyen feltételekkel lehet a jövőben pecázni, pihenni a tó környékén. Erről az ígéretek szerint hamarosan tájékoztatják a horgásztársadalmat. Amit egyelőre lehet tudni: 44.990 forintot kérnek el az éves területi engedély, a napijegy 3499 forintba kerül majd, ebből tizenöt illetve húsz százalék kedvezmény illeti meg a helyieket.

Hamarosan létrejön egy horgász egyesület, mely várja a belépni szándékozókat, belépési díj nélkül. Az itt éves jegyet váltók jogosultságot kapnak néhány alkalomra a Körösök mentén ingyen horgászatra is.

Nagy Sándor véleménye szerint jelenleg a tó környezete és halállománya nem képes kulturáltan kiszolgálni az ideérkező horgászokat, ezért az új üzemeltető nagy mértékű fejlesztésbe kezd a megnövekedett igények kielégítésére. Mivel a nyertes társaság több száz hektáron halgazdálkodással foglalkozik, így nyilvános, meghirdetett telepítésekkel teszik látványossá a három-, két- és egynyaras pontyok és ragadozó halak beleengedését a tóba.

A cél, hogy a horgászok minél több napot töltsenek itt, és minél gazdagabb fogásélménnyel távozzanak, a mihamarabbi viszontlátás reményében.

Olvasóinkban a hír kapcsán felmerült néhány kérdés is, amit feltettünk Nagy Sándornak is. Azt állítják, a recski tó egykor a szajlai téesz tagjaié, illetve a tarnavölgyi vízgazdálkodási társulásé volt, majd a téesz felszámolása után került a községhez. A kérdés, mekkora része volt eredetileg az önkormányzatnak a területben és hogy jutott hozzá a többihez, illetve hogy megvan-e a recski tó adásvételi szerződése?

A község első embere a fenti felvetésekre elmondta, nem tudja, hogy 25 évvel ezelőtt milyen módon történt a tó értékesítése, de ha eddig ez senki számára nem volt érdekes, nem gondolja úgy, hogy negyed század elteltével ő kezdjen el nyomozni, hiszen az előző ciklusokban sem firtatta senki ezt a kérdést.

Őt egyetlen dolog érdekli: a tó 100 százalékos önkormányzati tulajdonban van, bejegyzett teher nem terheli és a hasznosításakor maximálisan törvényesen jártak el.

A Búzásvölgyi tó sok környékbeli pecás egyik legkedveltebb helye. Ez évtől új üzemeltető ígéri: nemcsak halat telepít, fejleszt is a gyönyörű területen

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.