Három évfordulót is ünnepelnek idén

Heves Megyei Hirlap - - Megyei Körkép -

EGER Izgalmas és mozgalmas év elé néz az Eszterházy Károly Egyetem Nyelv- és Irodalomtudományi Intézete. Mint dr. Kusper Judittól, az intézetigazgatótól megtudhattuk, a legnagyobb változás az 5+1 éves magyartanárképzés, mely már az egyetemi szintet jelenti, s középiskola tanárokat képeznek vele. Ehhez a korábbi képzési palettára alapozva újabb tantárgyak beépítésére volt lehetőségük, mint a drámaesztétika, kortárs dráma, pragmatika, populáris irodalom, feminista irodalomkritikák, kánonok és kultuszok, vagy a beszédelmélet és szövegkutatás, valamint a számítógépes nyelvészet.

– A képzési forma célja, hogy a tanultakat minél jobban elmélyítse, magasabb szintre emelje. Fontos számunkra, hogy olyan tanárképzést kínáljunk, amely minden szempontból megfelel a jelenkor kihívásainak – nyilatkozta. Hozzátette: ehhez a leendő tanárok irodalmi és nyelvészeti kompetenciájának sokoldalú fejlesztésére van szükség.

– Szeretnénk minél nagyobb hangsúlyt fektetni arra, hogy az irodalmi művek szövegei nem bemagolandó tananyagok, hanem rajtuk keresztül a mindenkori olvasó önismerete, nyelvi kompetenciája is fejleszthető – tette hozzá. Számos programmal is készülnek, melynek három legfontosabb „alappillére” ezúttal Szabó Magda, akinek születésének 100. évfordulóját, Arany János, aki 200 éve született, és a reformáció lesznek, melynek idén ünnepeljük az 500. évfordulóját – utóbbira szélesebb hazánkban is különféle programokkal készülnek. Nálunk konferenciák és kerekasztal-beszélgetések, pályázatok csatlakoznak. J. H.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.