Nagy hó után nagy hideg

Sokan segítségre szorultak a hét végi rendkívüli időjárásban

Heves Megyei Hirlap - - Megyei Körkép - Mazurka Zita zita.mazurka@mediaworks.hu

A közlekedésben jelentős fennakadást okozott pénteken este és még szombaton reggel is a lezúdult nagy hómennyiség. Buszok akadtak el, késtek a vonatok, sok volt a baleset.

HEVES MEGYE Országszerte jelentős mennyiségű hó hullott szombat reggelig. Kékestetőn 40 centiméter. Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint a 300 méter felett fekvő települések közül Mátraszentimrén 35, Bélapátfalván 22 centi hó esett. Az alacsonyabban lévők közül Egerben több mint 20 centiméter.

A megyeszékhelyen pénteken este a buszok elakadtak. A havazás miatt Hatvan, Füzesabony, Eger térségében jelentősen meghosszabbodott a vonatok menetideje. Több járat 100 percet meghaladó késéssel közlekedett. Bükkszéken szombaton hajnalban részleges áramkimaradás volt, ám reggel hat órára már megszüntették a hibát. Mátraszentimrén fél méter magasan állt a hó az út mellett. Az autók, a buszok is csak lépésben tudtak haladni. Nem lehetett bejutni egy Kálhoz közeli tanyára. A Kálitag nevű rész 30–40 lakosa az erős havazás miatt elszigetelődött a külvilágtól. A rendőrségre tett jelzés után a helyi körzeti megbízott értesítette a polgármestert, aki gondoskodott arról, hogy az önkormányzat járműve mielőbb eltakarítsa a vastag hóréteget a két bekötőútról.

Lázár Levente megyei rendőrségi sajtóreferens elmondta: kilenc balesetnél kellett helyszínelniük a rendőröknek pénteken, három személysérüléssel járt. Az egyenruhásokat számos elakadt járműhöz hívták.

Deutsch Ákos egri vezető mentőtiszt közölte: átlagosan 80 esethez hívják a mentőket, szombaton 126-szor kellett vonulniuk. Főként síkos úton eleső emberekhez hívták őket.

Szombaton kora délután súlyos baleset történt Hatvan határában. Egymásba rohant két személyautó a Heréd felé vezető úton. Az egyik jármű árokba csapódott és füstölt a motorja. A hatvani hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket, s egy vízsugárral viszszahűtötték a füstölő motorteret. Két ember sérült meg, egyikük súlyosan. Mindkettőjüket kórházba szállították a mentők.

Tiszanánán egy idős embernek segítettek a kömlői körzeti megbízottak. A 64 éves férfi betelefonált a rendőrségre, hogy kifogyott a gázpalackja, amivel a házát fűti és egészségi állapota miatt nem tudja azt egyedül kicserélni, illetve a vízvezetéke is elfagyott. A rendőrök a szolgálati autóba ültették és segítettek neki az új gázpalack beszerzésében, a kályhája beüzemelésében, s elegendő ivóvízzel is ellátták.

A javuló időjárásra tekintettel szombaton délben befejezte a munkát a péntek délután felállított operatív törzs. Tankóné Antal Erika megyei katasztrófavédelmi szóvivő tudatta: péntek déltől szombat délig 15 eseményhez riasztották a Heves megyei tűzoltókat, három tűzeset, tíz műszaki mentés adott munkát az egységeknek, s két téves jelzést is kaptak. Kisebb balesetekhez, elakadásokhoz vonultak pénteken este, éjszaka, főként a 24-es és a 25-ös főúton.

Vasárnap a főutak sónedvesek voltak, ám több olvasónk is jelezte, hogy az alsóbbrendű utakon továbbra is téliesek az útviszonyok.

Jakab Zoltán a Városgondozás Eger Kft. ügyvezető igazgatója a Hírlapot arról tájékoztatta: a hóügyelet pénteken hajnali 3 órakor kezdődött, négy autóval elkezdték a városban a takarítást, reggel hat órakor az összes dolgozó csatlakozott a munkálatokhoz.

– Elsőként, a mentők, tűzoltók és a rendőrség kivonulási útvonalán, a tömegközlekedés fő járatainak útvonala mentén végeztük el a mentesítést. Ezt követik a lakótelepi utak. Szombaton elkezdtük az alsóbb rendű utak takarítását is. A mostani extrém helyzetre nem lehet felkészülni. Vasárnap a parkolók tisztítását is elkezdtük – mondta a szakember, aki hozzátette: kérik a lakosság türelmét, megértését.

Az előrejelzések szerint a következő napokban szárazabb idő lesz, ám visszatérnek a kemény hajnali fagyok.

Frontálisan összeütközött két személyautó Hatvan közelében szombaton. Az árokba csapódó jármű ki is gyulladt

Szinte eltűntek az autók a nagy hó alatt Egerben

Előkerültek a házaknál a hólapátok Gyöngyösön is

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.