Tél van, na

Heves Megyei Hirlap - - Megyei Körkép - Tari Ottó tario@index.hu

Azért ez még nem a permafroszt. Még nem szikrázik a csákány, ha a földbe vágod, bár tény, nem vénnek való a kéthetes fagyott talaj. Jobb helyeken ilyenkor legfeljebb a csatornamunkások vonják kétségbe tudományosan, két pofával a globális felmelegedést, balszerencsésebb környezetben a sírásók. Ugye, csak jobb a csőtörés, mint az elmúlás...?

Kézenfekvő most elmarasztalni a telet, mint minden bajok eredőjét, holott a tél nem csinál mást, csak mi lényege. Lucifer módjára szórja a havat, jeget farag, hideget lehel. Mi, akik nem oly rég a bukfencet vető július felett értetlenkedtünk, most úgy teszünk, mint akiket váratlanul ér, ha januárban nem hamvasodik a kajszibőr? Hát minékünk semmi se jó már? Nem a só a hibás, ha szerelmes a háziasszony. Már ott elrontjuk, ha a naptárhoz öltözünk, nem a valósághoz. A hókotrók bevetéséről szeptemberben megnyugtatjuk a népet, amikor a völgyben még virágok nyílnak, aztán mégis megrémülünk, ha januárban ordít a farkas. Leblokkolunk, mint az egyszeri kommunista, aki visszakérdezett, és Lenin nem tudta a választ.

Mert: mi a teendő? Egyszerű. Nyáron hűteni, télen fűteni. A lényeg, hogy nemcsak a polgármestert kell szidni (noha őt kötelező), ha fennakadunk a dermedt buckákon, hiszen nem csak az autósoké a világ. Gyalogosként jól jöhet a szemrehányás a szomszédnak, talán saját magunknak is, hiszen időben bezsíroztuk a hólapátot. Bizony, mondom meggyőződéssel, ez nem településfüggő. Nincs apelláta, tél van. Január.

A tél nem csinál mást, csak mi lényege.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.