Kocsmáros Hegyesk、b、l

Hetven felé bölcsebb az ember, főleg, ha gondolkodók segítik

Heves Megyei Hirlap - - Nyugdíjban - Sike Sándor sandor.sike@partner.mediaworks.hu

Weöres Sándort és Hamvas Béla Scientia Sacra-ját idézi a demjéni Hegyeskő italbolt pultjában állva a hatvanas éveinek második felében járó Lendvay Albert. Több mint harminc éve vezeti az üzletet az egri férfi, aki úgy véli, ma már egészen másként látja a világot, mint az az életnek nekivágó kamasz, aki volt 1966-ban.

EGER, DEMJÉN Az Egerben élő, de évtizedek óta a demjéni kocsmát vezető Lendvay Alberttel háromtagú vendégkör társaságában találkozunk először a Hegyeskő italboltban. Miközben kiderül, hogy nincs nagyon pénzük az embereknek kocsmába járni, inkább megveszi a boltban az italt, előkerülnek azok a bölcs gondolatok, amelyeket Weöres Sándor és Hamvas Béla, valamint indiai bölcselkedők vetettek papírra és amelyekből néhány fontos mondat olvasható az üzlet falán is.

S miként jutott el az Abaújszántón – bába kezei között – született ember odáig, hogy a manapság kevesek által olvasott alkotóknál találjon gondolati segítséget, ha a világ megértésében elakad? Annak félévszázados története van. Még 1966-ot írtak, amikor befejezte az általános iskolát, és nekivágott a „nagyvilágnak”, ami a sárospataki gimnázium angol tagozatos osztályát jelentette. Az országban az első ilyen tagozatos osztály volt az övék. Sorakoznak is az emlékei arról a nagyon komoly képzésről, az „első szerelemről” is, ami „megosztott szerelem” volt, mert a nagyon csinos Barbara Kewedis-be, az egyik angoltanárba minden fiú bele volt zúgva.

Albert a szülői házra érezhetően elérzékenyülten emlékezik. Szülei tanítók voltak, ezért időnként költöztek is ide-oda, de Újszántón volt az igazi otthon, ahová, amíg volt miért, nagy gyakorisággal visszajárt. Édesanyja – akiről nagy szeretettel beszél – halála után tavaly eladták azt a házat is. Az édesapjára olyan emberként emlékezik, aki minden barkácsmunkához értett, de festett és kiválóan zenélt is. Szatyorban hordott haza motoralkatrészeket, és abból járművet épített, hatesztendős korában fából készített mini zongorát, amin játszott is, a cigányok pedig tőle tanultak hegedülni a faluban.

– Nekem semmi ilyenhez nem volt érzékem, arra viszont hamar rájöttem, hogy a sporthoz van affinitásom – fogalmaz a Hegyeskő italbolt főnöke, aki úgy gondolja, hogy bár NB-s szintű asztaliteniszező is volt, fociban is igazolt játékos, később edzőként is megmérettetett, összességében amatőr szinten maradt a sportolása. Pingpongban már csak a 60 év fölöttiek seniorversenyében sikerült megyei bajnokságot nyernie, de erre különösen büszke. A mostani csapatára pedig még inkább, hiszen Fajcsák Hédi, Horváth Zsolt, Balogh Béla neve eléggé ismert a „szakmában”. Béla volt, aki az egri pingpongosokat az NB II-ből kétszer is a nemzetközi extra ligáig vitte.

– Szerettem futni is, előfordult, hogy amikor a demjéni csapatban fociztam, kaptam a csukámat és kifutottam az edzésre. Emlegetik azóta is a faluban – idézi az egykor még 43 évesen is igazolt játékosként futballozó Lendvay Albert életének egyik érdekes pillanatát, majd elárulja, hogy egy szívszerelme egy szellemi sport. Az országos snapszerbajnokság öt versenyéből egyben a későbbi bajnoktól kikapva kiesett, de háromszor bekerült a legjobb négy közé, egyszer a nyolcba.

Elsorolja, milyen képességeket is kíván ez a szellemi sport: taktika és stratégia, emlékezés és kombináció sajátos egyvelege szükséges az eredményességhez.

Ami pedig az életút munkásabbik részét illeti: a sárospataki évek után a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskola következett. Albert emlékei szerint az intézményben Eger jelenlegi polgármestere évfolyamtársa volt, a felesége, Marika a csoporttársa. Előbb a Panoráma Vendéglátóipari Vállalatnál, majd a megyei tanácson dolgozott. Közben pénzkereseti kiegészítésül több helyen pincérkedett. A Balatonnál, az egri Ködmön csárdában szolgált fel a vendégeknek. Utóbbi helyen egy nyáron megkereste a lakásbeugróhoz szükséges összeget. Ekkor már nős volt, és az albérletet váltották saját otthonra.

– A tanácsi munka nem jött be nekem, éppen ezért ott felmondtam. A hivatalnokoskodás nem az én asztalom. A hivatalnok mindig önigazolást keres, a saját munkáját fontosnak tartja, pedig igazából, hogy az mit ér, a kívülállók tudják csak megmondani. A besenyőtelki cigánykocsmában indult az önálló vállalkozói életem, helyettesítéssel. Kiderült: érzékem lehet az emberekkel való bánáshoz. Kaptam az alkalmon, amikor a demjéni italboltot meghirdették, és 1985 októberében át is vettem azt – idézi a hegyeskői évtizedeket Albert, aki elárulja: húsz évig parkolóüzemeltetéssel foglalkozó vállalkozása is volt Egerben, egészen 2011-ig.

lKocsmáros a pultban. Lendvay Albert szerint nagyon átalakult a világ, de ezzel együtt kell tudni élni

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.