Közel kerülhettek a könyvekhez

Több mint ötszázan vettek részt a megyei könyvtár foglalkozásain

Heves Megyei Hirlap - - Kitekintő/szolgáltatás - Juhász Henrietta henrietta.juhasz@mediaworks.hu

Az otthonukhoz kötött, mozgásukban korlátozott, beteg, idős olvasóinak szeretne segíteni a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár a 2014-ben útjára indított „Könyvet házhoz!” szolgáltatásával. A program eredményeiről Bodor Katalin, olvasószolgálati csoportvezető tájékoztatta lapunkat.

EGER Gárdonyi Géza könyvtára, Cukorbetegen is egészségesen, Könyvekbe zárt egészség, KönyvtárTúra felnőtteknek, Mesekosár felnőtteknek, Olvasóklub, NetHelp, A szerző házhoz megy: csak néhány program azok közül, amit a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár a „A könyvtár házhoz megy!” keretein belül szervezett. Bodor Katalin, a szolgáltatások koordinátora – akinek Bede Adrienn könyvtáros volt segítségére – elárulta: legfőbb céljuk az volt, hogy a fizikai és intellektuális hozzáférés lehetőségeinek szélesítésével, a közösségi élet eseményeinek nyitottságával biztosítsák beteg, idős olvasóiknak is az információt és a közösséghez tartozás élményét.

– A könyvtár 2016-ban együttműködési szerződést kötött az Egri Szociális Szolgáltató Intézettel, vállalva, hogy valamennyi intézetükben könyvtári letétet, színes programkínálatot biztosít a nyugdíjasok, a szociálisan rászorultak számára. Ezzel együtt vállalta azt is, hogy igényeik szerint szakmai segítséget nyújt a rendezvényeik szervezéséhez, lebonyolításához – osztotta meg velünk Katalin. Megtudhattuk azt is, hogy a negyedévente vagy kérésre szállított könyvek, hangoskönyvek közül a klasszikus szépirodalom, a romantikus könyvek, sci-fik, krimik állnak az élen, de volt igény különböző ünnepkörökhöz, népszokásokhoz tartozó szakirodalomra, verseskötetekre vagy egy adott téma szakirodalmára is.

A könyvtár házhoz megy program középpontjában azonban nem dokumentumok álltak, hanem a különféle rendezvények, az olyan olvasók számára, akik szívesen részt vennének a könyvtár programjain, de azt állapotuk miatt már nem engedhették meg maguknak. A program szervezői és egyben előadói is a könyvtár dolgozói voltak.

– Örömmel játszottak, verseltek, kézműveskedtek, volt kacagás, humor, de könnycseppek is megjelentek az arcokon egy-egy irodalmi alkotás hallatán – ekképp festette le a foglalkozások hangulatát. Hozzátette: a tavalyi évben 19 alkalommal vittek ki rendezvényt az otthonokba, több mint 500 embernek szereztek kellemes pillanatokat, ezenfelül négy alkalommal cserélték a dokumentumállományt, 813 könyvet és 245 hangoskönyvet kölcsönöztek.

– Egyre nő azoknak a száma, akik csak így tudnak könyvhöz, információhoz jutni. Előre egyeztetett időpontban szállítjuk az otthonukba a könyveket – a szállítást könyvtárosok végzik. A „Könyvet házhoz” szolgáltatást mindenki ingyenesen veheti igénybe.

Képünk illusztráció

Számos programot szervezett a Bródy Sándor Megyei Könyvtár a „A Könyvtár házhoz megy!” keretein belül.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.