Nagy t、keinjekció a Balaton régiónak

Tavaly is rekordévet zárhatott a turizmus – Idén teljes körű megújulásra törekednek

Heves Megyei Hirlap - - Gazdaság - MW

BUDAPEST Az első tíz hónap turisztikai adatai alapján 2016ban is rekordévet zárhatott a turizmus – mondta a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója tegnap. Guller Zoltán kifejtette: a vendégek és a vendégéjszakák száma is 6 százalékkal emelkedett 2015 azonos időszakához képest. A szállásdíjbevétel 10 százalékkal, a szálláshelyek összes bevétele pedig 8 százalékkal növekedett egy év alatt. (Közbevetőleg elhangzott: az interneten zajló Airbnb szállásszervező mozgalom a külföldi vendégek ötödét egyszerűen kiveszi a rendszerből, azaz pontosan nem is lehet megmondani, mennyi turista hány éjszakát tölt vendégként Magyarországon, ez ellen tenni kell valamit.)

Február 10-én lesznek meg a pontos adatok, felülmúlhatják a 2015-ös turisztikai rekorderedményeket is. Guller Zoltán mindeközben hangsúlyozta: a turizmus nem csupán vendégéjszakákról és a szálláshelyekről szól, fejleszteni kell a kulturális programokat, sportrendezvényeket, a gyógyhelyeket is.

A Magyar Turisztikai Ügynökség célja a hazai turizmus lehetőségeinek kiaknázása és fejlődési ütemének gyorsítása – ehhez pedig Guller Zoltán szerint a kormány eddig sosem látott méretű támogatással járul hozzá.

A turisztikai fejlesztések immár nem termék-, hanem desztinációalapúak lesznek. Ennek eredményeként a „szigetszerű” korszerűsítések helyett teljes körű megújulások várhatók. Elhangzott: a kormány eddig három térséget nyilvánított kiemelt turisztikai desztinációnak, a balatoni térség fejlesztésére mintegy 365 milliárd forint magyar és uniós forrás jut, Sopron és a Fertő tó környékének megújulására pedig mintegy 60 milliárd forint. Tokaj-Hegyalja, a Nyírség és a Felső-Tisza-vidék fejlesztéséről is dönteni fog a kormány.

A belföldi vendégek is lendületet adtak a turizmusnak

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.