KSH: olcsóbb a gabona, drágult a tej

Heves Megyei Hirlap - - Gazdaság - MW

MAGYARORSZÁG 5,5 százalékkal csökkentek novemberben a mezőgazdasági termelői árak az egy évvel korábbihoz viszonyítva, ami a növényi termékek árának 11,4 százalékos csökkenéséből, illetve az élő állatok és állati termékek árának 5,1 százalékos növekedéséből eredt – közölte a KSH. A mezőgazdasági termelői árak novemberben már negyedik hónapja csökkentek a növényi termékek árának zuhanása folytán, bár az élő állatok és állati termékek ára ötödik hónapja emelkedik.

A gabonafélék ára 14,6 százalékkal csökkent. A búza 15,2, a kukorica 14,0 százalékkal volt olcsóbb, mint egy éve. A gyümölcsök ára 6,5, a zöldségféléké 3,4 százalékkal csökkent. A burgonya termelői ára 2015 májusa óta először esett novemberben 9,2 százalékkal. Az élő állatok termelőiár-szintje 4,5, az állati termékeké 6,6 százalékkal emelkedett. A vágósertés ára 15 százalékkal nőtt.

A tej felvásárlási ára július óta emelkedik, novemberben literenként 87 forint volt, 8 forinttal drágább, mint októberben és 7,2 százalékkal magasabb, mint egy éve. Éves összevetésben a marhahús 13,4 százalékkal drágult. A csirke 7,4 százalékkal lett olcsóbb. A tojás ára 5,2 százalékkal csökkent.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.