Pótolják a vakcinát

Agyhártyagyulladás: járvány nincs, csak riadalom

Heves Megyei Hirlap - - Belföld - G. Juhász Judit judit.g.juhasz@mediaworks.hu

Napokon belül újra a patikákban lesz a Meningococcus B elleni oltóanyag (Bexsero). Az átmeneti hiány azután alakult ki, hogy decemberben ketten is életüket vesztették agyhártyagyulladás miatt. A hírre kitört a felvásárlási láz, a készletek kiürültek. A gyógyszerészeti intézet szerint a meningococcus elleni, hazánkban forgalomban lévő vakcinák zöme továbbra is kapható.

MAGYARORSZÁG Már a héten újra kapható lesz a meningococcus B elleni vakcina – adta hírül az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI). Mint ahogy korábban beszámoltunk róla, tavaly decemberben egymás után több agyhártyagyulladásos eset is történt, egy fiatal fiú és egy óvodás gyerek belehalt a fertőzésbe. A megbetegedések hírére a kereslet a megszokott többszörösére emelkedett és két hét alatt annyi oltóanyag fogyott el, mint máskor hónapok alatt, így a meningococcus B elleni vakcina hirtelen hiánycikké vált.

A meningococcus elleni, hazánkban forgalomban lévő oltások zöme azonban továbbra is beszerezhető – tudatta az OGYÉI. Az extra vakcinaigények mielőbbi kielégítése érdekében több nagykereskedőt is arra kértek, keressen külföldi forrásokat és nyújtson be kontingensbehozatali engedélykérelmet. Az első oltóanyag-szállítmányok várhatóan már a hét elején megérkeznek.

Pozsgay Csilla, az intézet főigazgatója egyúttal kérte a gyógyszertárak vezetőit, hogy ne raktározzanak felesleges készletet.

Időközben az ÁNTSZ többször is próbálta megnyugtatni az embereket, hogy nincs járvány, a felhívásnak azonban nem sok foganatja volt. Aki tehette, megvette és beadatta gyerekének a vakcinát.

A riadalom és a hiány szokatlan helyzeteket teremtett, egyik olvasónk egyenesen a feketekereskedelem jeleit vélte felfedezni. Elmondta: kétéves kislányának egy Pesthez közeli város gyógyszertárában találták meg a vakcinát. Kifizette, majd mivel éppen egy többnapos pihenésre tartott a család, azt kérte, hogy a vakcinát hagyhassák a patikában arra az időre. Olvasónk látta, amint gyógyszerész a dobozra tűzte a blokkot, és csomagot a hűtőbe tette. Néhány nappal később felesége ment a kifizetett oltóanyagért, a patikában azonban nem akartak tudni róla, sőt közölték, hogy januártól már negyvenezret kell fizetni érte. Az asszony kérte, nézzék meg újra a hűtőt, de a patikus csak azt hajtogatta, egyetlen oltás sincs már az üzletben. Végül negyedórás kiabálás után került elő a doboz, a rátűzött bizonylattal.

A meningococcusfertőzést a hasonló nevű baktérium okozza, amelynek az ABC betűivel jelölt csoportjai ismertek.

Magyarországon évente 5070 megbetegedést jelentenek, ezeket főleg a baktérium B, ritkábban a C csoportja okozza. A betegség a csecsemők és a kisgyermekek valamint a 15– 24 éves fiatalok között a leggyakoribb. A baktérium a nyál közvetítésével terjed, átadásához szoros kontaktus szükséges, például csókolózás, zsúfolt együtt lakás, együtt alvás. A betegség agyhártyagyulladás vagy vérmérgezés formájában jelentkezik, utóbbi órák alatt kialakulhat, és igen gyorsan halálhoz vezethet.

A betegeknek azonnal antibiotikumot adnak, kórházban vizsgálják és kezelik őket, a környezetükben élők antibiotikumot kapnak megelőzésképpen.

A héten újra lesz elegendő vakcina, ígéri az egészségügyi intézet

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.