Még bírság nélkül adózhatnak

Tállai András: Csak jelzem, mindent tudunk a feketéző lakáskiadókról

Heves Megyei Hirlap - - Belföld - MTI/MW

BUDAPEST Az írországi adóhatóság által a NAV-nak megküldött adatok szerint az Airbnb-hálózat magyar szállásadói 2015ben összesen 6 milliárd forint bevételt szereztek, az adóbevallások azonban ennél jóval kisebb összegről szólnak. Azok, akik nem vallották be maradéktalanul jövedelmüket, még korrigálhatják bevallásukat és megfizethetik az elmaradt adót – mondta Tállai András, az NGM parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára. A NAV kérésére az ír adóhatóság elsők között küldte meg nekik az Airbnb-adatokat. Ezek szerint 2015-ben csaknem 4500 magyar szállásadó állt kapcsolatban az Airbnb-vel, összesen 120 ezer alkalommal adták ki ingatlanjukat, amivel mintegy 6 milliárd forint bevételre tettek szert.

Az eljárás menetét ismertetve Tállai elmondta, a NAV az ír adatokat összeveti a szállásadók bevallásaival, és kiszűri azokat, akik minden valószínűség szerint adózatlan jövedelemhez jutottak. Az első adatösszevetési körben már fennakadt a rostán egy olyan szállásadó, akinek 2015-ben a szállásadásból 17 millió forint bevétele volt, ám ennek mindössze egytizedét vallotta be.

Annak a szállásadónak, aki eddig még nem tette, mindenképp érdemes megfizetnie a jövedelme után az adót, hiszen az adóhivatalnak mind a 4500 szállásadó bevételéről pontos információi vannak. A mulasztás pótlásának a módja az önellenőrzés, ugyanis a be nem vallott adóról mindaddig számot lehet adni és be lehet fizetni, ameddig a NAV nem indít ellenőrzést. Mint ahogy Tállai megfogalmazta, az általa vezetett ügyfélbarát adóhivatalnak nem a bírságolás a célja, hanem az, hogy mindenki a szabályokat betartva adja ki az ingatlanját. Ezért kérte munkatársait, ha lehetséges, ne rögtön a szigorú szankcionálást alkalmazzák azoknál, akiknél a bevallások és az ír adóhivataltól érkezett adatok eltérnek egymástól, hanem támogató eljárás keretében segítsék a hibázó szállásadókat.

Az internetes Airbnb itthon is bombaüzlet, főleg ha nem adózik

Tállai András

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.