Új migrációs útvonalak

Bakondi: északról is jönnek Lengyelországba a bevándorlók

Heves Megyei Hirlap - - Belföld-külföld - Mediaworks-összeállítás kozpontiszerkesztoseg@mediaworks.hu

Az idegenrendészeti őrizet visszaállítása üzenet az uniónak, de a demokratikus alapjogok szigorítása már az ikertornyoknál elkezdődött. Új migrációs útvonal van kialakulóban, amely kelet felől közelíti meg az uniót, és egyre több illegális bevándorló érkezik Lengyelországba. Szíjjártó Péter szerint „ha meghal Schengen, meghal a nyitott gazdaság”.

MAGYARORSZÁG Naponta 80100 illegális bevándorló indul Belgrádból Szabadkára, onnan pedig a magyar határ felé – hangzott el az M1 televízióban tegnap. Körülbelül egy hete újra folyamatosan érkeznek a migránsok Szerbiába elsősorban Macedónia felől. Újdonság az is, hogy, míg egy héten át Bulgária felől nem jöttek menekültek, most megjelent egy kisebb csoport onnan. Az érkezők között akadtak olyanok, akiknek fagyási sérüléseik voltak, mert az embercsempészek húsz napig egy erdőben tartották őket, mire végül továbbhaladhattak.

Új migrációs útvonal van kialakulóban, amely kelet felől közelíti meg az Európai Uniót – mondta az M1-nek a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Bakondi György beszélt arról, hogy Ukrajnán, Fehéroroszországon, Litvánián keresztül egyre több illegális bevándorló érkezik Lengyelországba. Ezen az útvonalon az elmúlt időszakban megsokszorozódott a menekültek száma. Hangsúlyozta, hogy a migránsok, illetve embercsempészek folyamatosan keresik a rendszer gyenge pontjait, ezért is lenne fontos azon magyar javaslat mielőbbi elfogadása, amely a schengeni övezet határán állítaná meg a migrációt. Bakondi György beszélt arról is, hogy Szerbiában jelenleg mintegy 7500 nyilvántartott migráns van, őket a hideg beálltával táborokba akarták vinni, de sokan nem mentek, mert a táborokban regisztrálniuk kell, és így menedékjogi kérelmet kell leadniuk.

Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár megerősítette: az idegenrendészeti őrizet visszaállításával is az a kormány célja, hogy a magyar emberek biztonságát a lehető legnagyobb mértékben megerősítse.

Galló Béla politológus szerint a döntés egyféle üzenet az uniónak. Ezek, a demokratikus alapjogok szigorítását jelentő intézkedések azonban nem most és Magyarországon kezdődtek, hanem a New York-i ikertornyok elleni támadáskor. Gond, hogy nincs egységes szabályrendszer a migrációs helyzet kezeléséről, ehelyett korábbi állapotokból kiinduló jogszabályok, szigorítások és engedékenységek motiválják az európai politikusokat. Hozzáfűzte: erre mondja azt Orbán Viktor miniszterelnök koncepciózusan: ha nincs központi szabályrendszer, minden nemzetnek saját hatáskörében kell intézkednie. Ezen elsősorban azon országoknak kellene elgondolkodniuk, amelyeket jobban érint a terrorfenyegetettség.

– Nemzetközi és uniós jogot sért, hogy a kormány visszaállítja az idegenrendészeti őrizetet, azaz a menekültkérelmek elbírálásáig senki sem mozoghatna szabadon az országban – reagált a kormány döntésére az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának MSZP-s elnöke az M1-nek. Molnár Zsolt szerint az elképzelés abból a feltételezésből indul ki, hogy minden érkező ki akarja vonni magát a menekültügyi eljárás alól, ami kollektív megbélyegzésnek tűnik. A menekültügyi őrizet annyi különbséget tesz, hogy ott mindenkivel egyénileg kell tisztázni: vele szemben vélelmezhető-e, hogy kivonja magát az eljárásból vagy nem tesz eleget a különböző jogszabályoknak – vélekedett Molnár Zsolt.

SZICÍLIA Az olaszországi útvonalon is folyamatosan próbálkoznak a migránsok. Most megint tragédia történt a Földközi-tengeren: 50 kilométerre a líbiai partoktól elsüllyedt egy menekülteket szállító csónak. Mintegy száz ember veszhetett oda a BBC szerint. Az olasz partiőrség négy embert tudott kimenteni, és eddig nyolc holttestet emeltek ki a vízből. Egy francia hadihajó és két kereskedő hajó is részt vesz a keresésben, amelyet a levegőből is megtámogatnak. Egyelőre nem tudni, milyen állampolgárságú menekültek utaztak a csónakban. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint 2016-ban ötezren vesztek a Földközi-tengerbe, miközben megpróbálták elérni Európát.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.