Van még idő a szerelemre

Heves Megyei Hirlap - - Család -

ROHANÁSBAN Az állandó fáradtság, az óriási munkahelyi nyomás, az otthoni tennivalók tömkelege – a 21. század embere egyre gyakrabban ismeri fel, hogy túl kevés ideje és energiája marad a szerelemre… Vajon van-e kiút a mókuskerékből?

BESZŰKÜLT LÁTÁSMÓD

Az agy stresszhelyzetben úgy reagál, mintha alagútba került volna: minden figyelmét egy irányba, a kijárat felé tereli. Ilyenkor semmi egyebet nem veszünk észre, így a párunk érdekeit sem. Másrészt nagy nyomás alatt egy időben többféle munkát is képesek vagyunk elvégezni. Például megnyugtatjuk a síró csecsemőt, miközben a tejet is lekapjuk a tűzről. Ez a fontos képesség hosszú távon nagyon kimerítő.

Ha állandóan rengeteg dolgot kell észben tartania, egy idő után telítődik majd a memóriája – aztán pedig már semmi sem fog menni. Próbálja meg egyenként sorra véve elvégezni a feladatait!

EGY KIS KIKAPCSOLÓDÁS

• A rövid szünetek megakadályozzák, hogy a szervezetben túl sok adrenalin termelődjön. A stresszhormonnak köszönhetően nő ugyan a teljesítőképesség, de ez a hormon egyben a szerelem ádáz ellensége is. Aktívvá tesz, holott szívesebben lennénk nyugodtak, ugyanakkor időre, illetve mozgásra van szükség ahhoz, hogy kiürüljön a szervezetből. Egy stresszes nap után tehát hangos vita helyett inkább sétáljon egyet!

• A másik egyszerű módja a memória felszabadításának, hogy mindent felír, amit másnap el kell végeznie – és ami már ma idegesíti. Így nyugodtan foglalkozhat a párjával, a cetli másnap mindenre emlékezteti majd.

•A stressz ugyanolyan kiszámíthatatlan, mint a szerelem. Ha mindketten feszültek, máris kész a szemrehányások és frusztrációk igencsak veszélyes puskapora. A legjobb, ha azonnal bejelenti, ha feszültebb a kelleténél, és a másiknak is ad egy kis időt a lehiggadásra, miután hazaért.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.