Biztonságot hoztak

Egyre kevesebb a lopás és a betörés a térségben

Heves Megyei Hirlap - - Tisza-tó - Szilvási Zsuzsa zsuzsanna.szilvasi@mediaworks.hu

Jól megtermett, tekintélyt parancsoló férfiak veszik körül Kovrig Zoltánt, Abádszalók alpolgármesterét. A nemrégiben alakult városőrség tagjai elsősorban tőle kapnak útmutatást munkájukhoz.

Városőrség kezdte meg nemrégiben munkáját a településen. A szervezet tagjai éjszakánként látnak el szolgálatot.

– Természetesen a közbiztonság növelése volt az elsődleges célunk, amikor úgy döntöttünk, hogy városőrséget alakítunk – mondta el kérdésünkre válaszolva Kovrig Zoltán. – Bár működik polgárőrség is a településen, kiegészítésként bizony bőven jut feladat a városőröknek is. A feladataik közé tartoznak többek között a közterek, illetve az üdülőkörzet, temető és külterületi részek, főleg az illegális hulladéklerakók és környezetük, valamint az oda vezető utak folyamatos felügyelete. A városőrök a közmunkaprogram keretében dolgoznak, s többnyire este tíztől látnak el szolgálatot. Autóval járják a város utcáit, folyamatosan figyelik a mozgást, s ennek köszönhetően gyorsan ki tudják szűrni azokat, akik valamilyen szempontból gyanúsnak tűnnek.

Amint Kovrig Zoltán hozzátette, a programban résztvevők a helyi rendőrőrs állományával tartják a kapcsolatot, bármit észlelnek, azonnal értesítik a rendőröket, akik így gyorsan közbe tudnak avatkozni.

A városban élők gyorsan megszokták és megszerették a rájuk és értékeikre vigyázó városőröket. Többnyire örömmel fogadják tevékenységüket.

– Sokkal nagyobb biztonságban érzem magam, mióta működik ez az új szervezet – mondta S.-né Marika, aki az egyik városszéli utcában lakik. – Korábban rendre átjártak a környező településekről rosszszándékú emberek, az én udvaromból is sorra tűnt el a jószág. Most viszont érezhetően kevesebb a bűncselekmény Abádszalókon, nem mernek már itt garázdálkodni, mióta elterjedt a híre, hogy figyelik őket.

A megalakulásuk óta eltelt néhány hétben valóban több bűncselekményt megakadályoztak már a szalóki városőrök, pusztán jelenlétüknek köszönhetően.

– A legfontosabb talán az orvhorgászok visszaszorítása volt – idézik fel az elmúlt időszak kiemelkedő eseményeit a rendszeresen járőröző őrség tagjai. – Viszonylag gyorsan kiderítettük, hogy mi az útvonaluk, s amikor valóban észleltük őket, villámgyorsan tudtunk szólni a rendőröknek, hogy jöjjenek. Jórészt ennek köszönhető, hogy mostanság már nemigen vannak rabsicok errefelé. Egy másik alkalommal viszonylag gyorsan észleltük, hogy kinn az üdülőterületen feltörtek egy lakókocsit, az is a sikeres akcióink közé sorolható.

– Abban bízunk, hogy hoszszú távon erősödik a közbiztonság a településen – hangsúlyozta Kovrig Zoltán. – Remélhetőleg a városban élők és az ide érkező nyaralók mielőbb érzékelik majd.

A városőrök éjszakánként ügyelnek az alvó település biztonságára. Útmutatást Kovrig Zoltántól (bal szélen) kapnak munkájukhoz

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.