Fizikailag is akadályoznák a katalán függetlenséget

Magyar Nemzet - Saturday - - Címlap - SOBIESKI TAMÁS

Ismét felkeltette az európai közvélemény figyelmét Katalónia sokak szerint reménytelen függetlenségének ügye. Az autonóm tartomány törvényhozása jóváhagyta, hogy október 1-jén referendumot tartsanak a Spanyolországtól való elszakadásról, péntekre virradóra pedig törvényt fogadtak el az elszakadás szabályozásáról és folyamatáról. A „jogi átmenet és a köztársaság létrehozásának törvénye” értelemszerűen akkor lépne életbe, ha a népszavazáson a függetlenség hívei kerülnének többségbe.

Minden jel szerint azonban nem fognak eddig fajulni az események, amelyek törvényi előkészítéséről a spanyol kormány szóvivője azt mondta, hogy „teljes és abszolút szakítást jelent az előírt alkotmányos renddel”. Madrid mindent megtesz, ami hatalmában áll, hogy az intézkedéseket felfüggessze, érvénytelenítse, és ha kell, fizikailag megakadályozza, ezáltal megőrizve az ország egységét. A nyomdát, ahol a szavazólapok készülhetnének, csendőrök őrzik.

S hogy a korábbi elvetélt próbálkozás ellenére miért került ismét felszínre a törekvés? Az elszakadáspárti katalánok aránya kritikus szintre csökkent: politikai képviselőik – így Carles Puigdemont tartományi elnök – most egy utolsó próbát tesznek céljaik elérése érdekében.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.