SZTRÁJKOT HIRDETTEK, EGY SOR TESCO ÁRUHÁZ MARADHAT ZÁRVA.

● Nehézkes lehet a hétvégi bevásárlás, több üzletet már tegnap négy után bezártak

Magyar Nemzet - Saturday - - Címlap - HORVÁTH ATTILA

A Tesco dolgozói megkezdték a régóta ígért sztrájkot, tegnap 16 órától 24 óráig tartottak országos figyelemfelhívást. B ubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének( KDFSZ) elnöke ezt a sztrájk előtt egy órával jelentett be, hozzátéve, a megmozdulás ma délelőtt 10 órától folytatódik, és szintén éjfélig tart. Az érdekképviseleti vezető nem mondott pontos számot arról, hányan tagadhatják meg a munkát, de az összes dolgozót arra kérik, hogy

A szakszervezet 25 százalékos béremelést és mellé még 15 százalékos létszámbővítést szeretne kicsikarni

csatlakozzon a munkabeszüntetéshez. Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) sztrájkbizottságának elnöke elmondta, a csatlakozók nem munkalassító sztrájkot indítanak, hanem beszüntetik a munkát. A Tesco áruházak többsége nyitva maradt, de hat hipermarket és több kisebb üzlet is bezárt.

Néhány napja a két csoport egyeztetett a munkavállalókkal, akik a cég javaslatait elégtelennek minősítették. Bubenkó Csaba kiemelte, továbbra is nyitottak a megegyezésre a munkaadóval, a következő egyeztetés hétfőn várható. Szeptemberben valószínűleg több sztrájkra is készülniük kell a vásárlóknak, az első megmozdulás után ugyanis további lépéseket terveznek a szakszervezetek.

Mint arról korábban már beszámoltunk, a Tesco dolgozóit képviselő KDFSZ 25 százalékos béremelést követel, ami 14 milliárd forintnyi ráfordítást jelentene a cégnek. Szeretnék elérni, hogy az áruházláncnál a legalacsonyabb béren foglalkoztatott munkavállaló fizetése is közelítse meg a bruttó kétszázezer forintot. Azt is elvárják, hogy a munkavállalói létszámot 15 százalékkal emelje a cég. Követelik továbbá, hogy a külső munkaerő – az alvállalkozók által foglalkoztatottak – létszáma a teljes munkavállalói körhöz viszonyítva ne haladhassa meg a 15 százalékot. Szükségesnek tartják azt is, hogy a vállalat a költségvetéséből a mun- kaeszközökre fordítható összeget a jelenlegi 13 százalékról emelje 30 százalékra. Karsai Zoltán kiemelte, a létszámot, a munkavállalók leterheltségét nagyobb problémának látják a bérkövetelésnél. Hangsúlyozta, a dolgozói érdekképviseletnek van elképzelése arról, hogy milyen ajánlatra volna hajlandó felfüggeszteni a sztrájkot, erről nem árult el további részleteket.

Az előírások szerint a munkabeszüntetést az adott napon előzetesen minden résztvevőnek jeleznie kell a főnökeinek. A szervezők elmondták, a sztrájk ide- je alatt nem jár fizetés a dolgozóknak, de a bizottságok igyekeznek kárpótlást nyújtani a csatlakozóknak. A Tesco közölte, mindent megtesznek, hogy a boltok ezen a hétvégén is a megszokott rend szerint várják a vásárlókat. Hangsúlyozták, az elmúlt két évben folyamatosan fektetettek a bérekbe, aminek köszönhetően az áruházlánc munkatársainak többsége összesen több mint kéthavi fizetéssel vihet többet haza idén, mint 2016-ban, és a teljes munkaidős dolgozók közül senki sem keres 176 ezer forintnál kevesebbet.

FOTÓ: BALOGH DÁVID

Nem tudni, meddig tart ki a munkabeszüntetők lendülete, eddig elszántnak tűnnek

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.