Növekvő hitelállomány, kevesebb rossz adós

● Tíz százalék alá csökkent a kölcsönüket kilencven napon túl nem fizető ügyfelek aránya

Magyar Nemzet - Saturday - - Interjú - HAVA NIKITA

A második negyedévben 10 százalék alá, egészen pontosan 9,2 százalékra csökkent a 90 napon túli késedelmes hitelek aránya a teljes hitelállományon belül – derült ki a BankRáció.hu elemzéséből. A lakossági hitelfelvételi kedv fokozódására utal, hogy a második negyedévben a lakossági hitelek folyósítása meghaladta a tőketörlesztéseket. Az új háztartási hitelszerződések összege 46 százalékkal bővült éves átlagban, elsősorban a lakáshitelek és személyi kölcsönök iránt volt nagy az érdeklődés. Így az új lakossági hitelek értéke majdnem 500 milliárd forinttal nőtt az előző év azonos időszakához képest, ami némileg javította a késedelmes fizetés és a pontosan fizetők arányát.

Némileg ellentmond a BankRáció elemzésének a lapunk pénteki számában megjelent adat, amely szerint az országban összesen 900 ezer banki követelésből eredő (hitel-, kölcsön- és lízingszerződés) végrehajtási ügy fut, tehát minden tizenegyedik magyar ember érintett. A 900 ezer ügy értéke költségekkel és kamatokkal növelten pedig 3200 milliárd forint. Csak hogy érthető legyen: Orbán Viktor kormányfő nagyjából ennyi pénzt ígért a Modern városok programban a megyei jogú városoknak 245 beruházásra, ami valamivel kevesebb, mint az éves magyar GDP tizede. Nagyjából ennyi a lakosság állampapírban tartott megtakarítása is. Rengeteg ügy szünetel vagyontalanság, behajthatatlanság miatt: a 900 ezerből 280 ezer ügy ilyen, ezek összértéke pedig 2500 milliárd forint. A végrehajtások nyomán az év végéig összesen akár 1800 családot is kilakoltathatnak.

Az ellentmondást Gergely Péter, a BankRáció.hu hitelszakértője azzal magyarázta, hogy a 90 napon túli késedelmes hitelek aránya egy fontos mutató, ami azt mutatja meg, mennyire jó adósok a háztartások a bankok felé. Csakhogy tapasztalata szerint a legtöbb kilakoltatási ügy inkább közműtartozás vagy egyéb tartozás miatt következik be. Az elemző szerint azért csökkent a késedelmes hitelek aránya, mert a kila- koltatási moratórium lejártáig a legtöbb bank meg tudott egyezni az adósokkal a hitelük átstrukturálásáról.

A második negyedévben elért 9,2 százalékos eredmény nem csak az első háromhavi 10,6 százalékhoz képest jelent komolyabb csökkenést. Éves és többéves távlatban még látványosabb a javulás. Egy és öt évvel ezelőtt 17, illetve 16 százalékos volt ez a mutató, ami akkor azt jelentette, hogy a hitelek hatoda került 90 napon túli késedelembe – tette hozzá Gergely Péter. Ennek ellenére még mindig jelentős tétel a bankrendszerben a 90 napon túli hitelek összege, ugyanis az idei első hat hónapban megközelíti az 500 milliárd forintot. Egy évvel ezelőtt ez az összeg még 950 milliárdot tett ki.

Az elemző szerint a háztartások pénzügyi helyzetét kedvezőbbé tette a nettó reálbérek bővülése. Ez mindenképpen kedvező a jövőre nézve. Emellett jelentősen csökkentek a kamatok is, ezért sok, késedelembe eső adós be tudta hozni az eddigi hátrányát. A BankRáció elemzése szerint a hitelfelvételi kedv élénkülése arra is utal, hogy egyre tudatosabbak a háztartások. Egy egymillió forintos tőketartozású személyi kölcsönt ki lehet váltani egy, akár tíz százalék alatti teljes hiteldíjmutatójú (thm) személyi kölcsönnel, ami havonta alig több mint 30 ezer forintos kiadást jelent.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.