A KIS BÉRNÉL IS KISEBB

Magyar Nemzet - Saturday - - Címlap - MN- ÖSSZEÁLLÍTÁS

Messze nem a multiláncok zetnek a legrosszabbul a magyar kereskedelemben.

A forint péntek késő délelőtt tovább gyengült a csütörtök késő esti szintjéhez képest, és ezzel elvesztette idén elért relatív árfolyamnyereségét a főbb nemzetközi devizákkal szemben. Szakértők a forintgyengülést a piac alakítóinak arra a várakozására vezetik vissza, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jövő keddi kamatdöntő ülésén újabb monetáris lazítást jelent be. A Reuters által a napokban megkérdezett elemzők mindegyike kizárta a kamatváltoztatást, az alapkamat így továbbra is rekordalacsony, 0,9 százalék marad. Számos szakértő viszont arra számít, hogy vagy a piaci likviditás növeléséről születhet döntés kedden, vagy pedig arról, hogy a jelenlegi mínusz 0,05 százalékos egynapos betéti kamat még mélyebbre kerül. Legutóbbi statisztikai jelentésében az MNB azt jelezte, hogy az egynapos hitelintézeti betétek átlagállománya 45 milliárd forinttal emelkedett augusztusban, vagyis likvid tőkéjüket a reálgazdaság helyett a jegybank felé irányítják a kereskedelmi hitelintézetek.

A forint árfolyamának gyengülésével járhat egyebek mellett az is, ha korlátozzák a kereskedelmi bankok által a jegybank számláján tartható betétek maximális összegét. Jelenleg ezt a limi- tet háromszázmilliárd forintnál húzták meg, de a jegybank több korábbi közleménye is azt sejteti, hogy készek ezt a keretet tovább szűkíteni.

Mint ahogy arról korábban már többször is beszámoltunk, a jegybanknak nincs kifejezett árfolyamcélja, de ha nyereségre tesz szert, azt rendszerint kihangsúlyozza, a pénzt pedig elkölti – így születtek például a jegybanki alapítványok is. A nyereség megteremtésének pedig az a legegyszerűbb módja, hogy a korábbi, erősebb forintárfolyam mellett tartalékolt devizát gyengébb árfolyam mellett váltják forintra. Ez a folyamat egyébként csak addig tarthat, ameddig az egyre nagyobb tempóban csökkenő devizatartalék szintje nem válik veszélyesen alacsonnyá.

TOVÁBB LAZÍTHAT AZ EKB. Az Európai Központi Bank (EKB) októberben várhatóan arról dönt, hogy az év végétől további hat hónappal meghoszszabbítja eszközvásárlási programját, de januártól havi 40 milliárd euróra csökkenti kötvényvásárlásait – vélték a Reuters által megkérdezett elemzők. Az eredetileg december végéig tartó menynyiségi könnyítési program keretében az EKB jelenleg havi 60 milliárd eurót pumpál a gazdaságba. Az EKB az idén már csak októberben és decemberben tart kamatdöntő ülést, ezek valamelyikén kell határozni a jövő évtől követendő monetáris politikáról.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.