A detektívregénytől a marcipánig

● Kósa Lajos, a Fidesz-frakció távozó vezetője tobzódott a költői képekben Velencén

Magyar Nemzet - Saturday - - Belföld - HUTTER MARIANNA

Bár olyan kérdésekről, mint az oktatás vagy az egészségügy, tegnap sem tárgyalt a Fidesz–KDNP kihelyezett frakcióülésén, sok szó esett a kormánypártok választási stratégiájáról – derült ki a Fidesz–KDNP pénteki, Velencén tartott sajtótájékoztatóján. Kérdésünkre Kósa Lajos, a Fidesz leköszönő frakcióvezetője érdemi felvilágosítást erről nem adott, talányosan csak annyit mondott, azt lehet várni attól, amit egy jó detektívregénytől: „A végén kiderül a gyilkos meg

Újabb lehetőségeket teremtenének a nőknek a nem hagyományos foglalkoztatási formák igénybevételére

a megoldás.” Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője pedig azt ígérte: „Az eredmények megnyugtató tudatában és a felelősség súlyát viselve fogjuk ezt a kampányt folytatni az ország érdekében.”

Bejelentették: az új ukrán oktatási törvény ügyében várhatóan már kedden szavaz az Országgyűlés – minden bizonynyal ötpárti egyetértéssel – arról a határozatról, amelyben a leghatározottabban elítélik Ukrajnát a jogszabály miatt. A Magyar Nemzet felvetésére, hogy Orbán Viktor is fel fog-e szólalni a kérdésben, úgy reagált Kósa Lajos: egészen biztos, hogy lesz majd, amikor a miniszterelnök is részt vesz a vitában. Ám a politikus úgy vélte, a miniszterelnök felszólalásának abból a szempontból nincsen jelentősége, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter is kifejtette már a kormány álláspontját. Kósa ennek kapcsán arról is beszélt, hogy Szijjártó „nem a saját szakállára politizál”, tehát nem otthon, szalonnasütés közben vitatja meg családi körben, hogy mit kéne mondani. „A magyar külügyminiszternek a mi kormányunkban nincsen írói munkássága, nincsen magánvéleménye, nincsen egyéb véleménye, amit ő kíván a kamerákba elmondani, minden pillanatban a magyar kormány hivatalos álláspontját képviseli, ami megegyezik Orbán Viktor álláspontjával” – jelezte Kósa Lajos.

A kormánypárti képviselők közölték: a demográfiai kérdések áttekintésekor a Fidesz–KDNP-frakció arra kérte a kor- mányt, hogy teremtsen további lehetőségeket a nőknek a nem hagyományos foglalkoztatási formák igénybevételére, például az otthoni munkavégzésre, a részmunkaidőre, a munkaerő-kölcsönzésre. Ugyanakkor lapunk kérdésére, hogy tervezik-e növelni a családi pótlékot, Kósa Lajos úgy reagált: a családtámogatási rendszer egészét nézve a magyar a legbőkezűbb az unióban. Bár a családi pótlékot valóban nem emelték évek óta, más támogatási elemeket a sokszorosára növeltek. Így a politikus a helyzetet ahhoz hasonlította, mint amikor folyamatosan növelnek egy tortát, ám valaki azt mondja, „jó, de a marcipán nem lett nagyobb”. Kósa szerint akkor azt lehet mondani, hogy „a torta mégiscsak a háromszorosa, és a szomszédok még sosem láttak ekkorát”.

Harrach Péter arról is beszámolt, hogy rövidesen döntés születhet a családi csődvédelem módosításáról. Megjegyezte, vannak olyan országok, ahol fennáll az úgynevezett elsétálás joga (ez azt jelenti, hogy az ingatlan értékén túl további összeget nem követelhet az adóstól a pénzintézet). – Ezt nem azért mondom példának, mert most itt erről van szó, bár ez sem kizárt – fűzte hozzá. Simonka György

FOTÓ: SZÉKELYHIDI BALÁZS

„A felelősség súlyát viselve, az ország érdekében.” Halász János, Kósa Lajos és Harrach Péter

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.