Elfogyhat az épp csak egyenesbe jött építőipar lendülete

● Remek számokat produkál az ágazat, de már látszanak a korlátok is ● Az áfa körüli bizonytalanság gondot okoz

Magyar Nemzet - Saturday - - Belföld - BODACZ PÉTER

Továbbra is stabilnak látszik az építőipar bővülése, ám a munkaerőhiány, illetve a lakásáfa szintjével kapcsolatos bizonytalanságok már befolyással vannak a rendelésállományra – hívták fel a figyelmet ágazati elemzők a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ágazati gyorsjelentése kapcsán. A KSH közlése alapján elmondható, júliusban az építőipari termelés mértéke 22,7 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi alacsony bázist; az épületek építése 15,1, az egyéb építményeké 32,4 százalékkal emelkedett. A megkötött új szerződések értéke ugyanakkor az előző évihez képest csak 3,8 százalékkal nőtt, ezen belül az épületek építésére – köztük a lakóingatla- nokra – kötött szerződéseké 21,9 százalékkal csökkent, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 39,1 százalékkal nőtt. Ez utóbbi kategóriában látható bővülés a központi forrásból megvalósuló vasútfejlesztésekre, közmű- és útépítésekre kötött szerződések eredménye. Az építőipari vállalkozások teljes, azaz az új és még teljesítés alatt álló szerződésállománya július végén 83,7 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi alacsony bázist. A statisztikai hivatal adatai szerint az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 15,6, az egyéb építményeké 132 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban.

A lendület fenntartásához szükség lenne – a jelen állás szerint 2019 végéig fennálló – kedvezményes, 5 százalékos áfaszint meghosszabbítására – mutatott rá kommentárjában a Takarékbank elemzője. Horváth András hangsúlyozta: a költségvetési többletbevétel már rövid távon is meghaladja a kieső álta- lános forgalmi adó mértékét. A lakóingatlan-fejlesztéseket a megugró piaci kereslet mellett az áfakedvezmény, valamint a csok is gerjeszti. Horváth András szerint a szerződésállomány növe- kedése egyértelműen a további bővülésre enged következtetni, amely 2017 egészére elérheti a 25 százalékot. Megjegyezte ugyanakkor, hogy érdemi kockázatot jelenthet a fellépő szakemberhiány, ám ez elsősorban a béremelési harcban kevésbé versenyképes mikrovállalkozásokat érinti.

Az újonnan megkötött szerződések értéke éves összevetésben igen változékonyan alakult; az idén is több hónap volt, amikor negatív volt ez a mutató. Az is látható, hogy az épületépítések esetében az év elejétől az új szerződések értéke csaknem 30 százalékkal nőtt – hívta fel a figyelmet Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője. Szavai szerint egyre több korábbi megrendelés kerül az építkezési fázisba, így a fejlesztők egyelőre nem kötnek olyan mértékben újabb szerződéseket, mint korábban. Mint hangsúlyozta, a következő hónapokban ismét gyorsuló növekedésre utaló számok jöhetnek az építőiparból, mert a bázisadatok alacsonyak.

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a következő időszakban is bővülés várható. Ugyanakkor az épületépítési alágazatban a júliusban megkötött új szerződések állománya ötödével csökkent, ami arra utal, hogy a fejlesztők egyelőre az egyre erősödő munkaerőhiány miatt nem vágnak bele újabb beruházásokba, illetve az új lakásokra vonatkozó kedvezményes áfakulcs jövője is bizonytalanságot okoz a piacon.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.