Fucsovics türelmes játékát nem bírta a tini

● A magyar teniszező kitartóan küzdött, három és fél órás mérkőzésen 3-2-re verte Andrej Rubljovot a Davis-kupa-nyitányon

Magyar Nemzet - Saturday - - Sport - HAVASI ZSOLT

Túlzás lenne azt állítani, hogy a sajtó képviselőinek könnyű lett volna megtalálniuk helyüket a pénteki Davis-kupa-mérkőzés előtt a Kopaszi-gáton. A médiasátornál álldogáló biztonsági őr bevallotta, nem én vagyok az első, aki iránymutatást kért. Ám hamarosan már minden és mindenki a helyén volt. Érdemes elmondani, az eseményt a szervezők a Margitszigetre vitték volna, ám a vizes világbajnokság utómunkálatai miatt új helyszínt kellett keresni.

Van tehát, ami változott, ám a hazai csapat által korábban választott borítás nem. Ahogy 1995-ben Ausztrália legyőzésekor, ezúttal is salakon fogadta a magyar férfi válogatott aktuális ellenfelét. Oroszország ellen huszonkét év után a tét a Világcsoportba jutás volt. A pénteki, első napot pedig a Fucsovics Márton– Andrej Rubljov párharc nyitotta.

A lelátón a labdarúgó-mérkőzéseken tapasztaltakhoz képest elegánsabb urak, hölgyek, kevesebb szotyola, és kissé viszszafogottabb szurkolás. Bár utóbbi ellen egy megafonos úr próbált tenni, hiszen üresjáratok alkalmával válogatott szurkolói rigmusokkal igyekezett lázba hozni a közönséget, s kedvencét, Fucsovicsot. Illetve ha a helyzet úgy adta, távolról, de annál intenzívebben flörtölt a svéd székbíróval, sokak nagy örömére. Egyszer például fennhangon kérte: „Minden öltönyös vetkőzzön le, és szurkoljon!”

No de irány a pálya. A 25 éves Fucsovics rögtön az elején elvette ellenfele adogatását, majd magabiztosan, 6:2re nyerte az első szettet. Koncentrált játékot mutatott a 19 éves orosz tini ellen, aki egyébként néhány napja még Rafael Nadal ellen ütögetett a US Openen. Ráadásul a jelenlegi legfiatalabb tagja a top 50-nek. A pályán mindez nem látszott, inkább egy durcás, ütőjével vagdalkozó, pólóját rángató játékost figyelhettünk. Többször előfordult, hogy olyan dührohamban tört ki, mint aki nem kapott ajándékot a Happy Meal menüjéhez. Fucsovics Márton ellenben türelmes maradt, ismét elvette Rubljov adogatását, s 6:4-re hozta a második játszmát.

Az orosz a harmadik szettre változtatott a stílusán, agresszívabb és pontosabb teniszre váltott. Első szerváit nagyobb hatékonysággal ütötte be, ezzel párhuzamosan pedig Fucsovics az elő- zőkhez képest jóval több ki nem kényszerített hibát követett el. Ennek eredménye, hogy Rubljov 7:5-tel összesítésben 1-2-re zárkózott fel. És ha már belelendült, a negyedik játszmának egy könnyed 6:2-vel vetett véget. Igaz, a magyar teniszező a szett második felében már a befejező részre koncentrált.

És milyen jól tette! Az ötödik játszmában 3:3-ig mindenki hozta saját szerváit, majd jöhetett a mulatság: Fucsovics ugyanis brékelt. Az előny pedig végig kitartott, mi több, Rubljov 3:5-nél nem bírta idegekkel, lelkiállapota a mérkőzés elejihez tért vissza, így elveszítette adogatását, ezzel pedig a meccset is. Köves Gábor szövetségi kapitány és a közönség egyszerre ugrott fel örömében, a teniszező pedig lihegve köszönte meg a drukkerek támogatását, majd ment pihenni, hiszen ma már páros vár rá.

A három és fél óráig tartó nyitómérkőzés miatt a Balázs Attila–Karen Hacsanov találkozó lapzártánk után ért véget.

FOTÓ: BÉRES ATTILA

Fucsovics Márton 38 nyerőt ütött, ebből csak hatot fonákkal

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.