Alig van hol úszni a vizes vb óta

● Az ígéretek ellenére idén nem jut már el mindenki Budapesten uszodába, aki szeretne

Magyar Nemzet - Saturday - - Sport - BUCSY LEVENTE

Rémálom volt 2017 első felében uszodába menni Budapesten. A közkedvelt időszakokban – kora reggel és este – szinte öltözőszekrényhez sem lehetett jutni, és még szerencsés volt, aki egy 25-ös vagy egy 33 méteres pályán hat-hét ember egyike lehetett. A pechesebbek lemondhattak az úszásról, a Császár–Komjádit és a margitszigeti Hajóst a vizes vébé előtt bezárták, a Dagályon felépült Duna Aréna műszaki átadása addig-addig késlekedett, míg végül csak a válogatott sportolók klubjai nyertek bebocsátást a július–augusztusi esemény előtt, a „vízfelületválság” kezelésére 3,2 milliárd forint közpénzből felépített dél-budai Tüskét pedig az aréna megnyitása előtt egy éven át foglalták a válogatott úszók, és üres egyelőre az ígéret is, hogy a vizes vébé után a Kánaán jön.

A legharciasabbak a Tüske környékén élők, külön Facebook-csoportot (Tüske uszoda közönsége) alapítottak, ahol szeptember 7-én követeléseiket is közölték. Ennek hatására történt némi előrelépés, hiszen legalább már van hol érdeklődni (telefonszám a Tüskecsarnok honlapján) az aktuális nyitvatartás után. Kell is: a hétfőn az interneten közzétett táblázat (nyitás 6-kor vagy 8-kor, zárás 16 órakor) tartalmán a valóságban az úszóversenyzők és a vízilabdázók igényei állandóan változtatnak, s a Magyar Úszószövetség bármikor elkérheti az 50-es medencét az üzemeltető Magyar Nemzeti Sportközpontoktól. Tudomásul kell venni: az év végéig hétköznapokon közönséges földi halandó nem álmodozhat nagymedencés úszásról.

A Tüske sorsa jelenleg össze van kötve a Duna Arénáéval. A 2014-ben 8 milliárdra becsült, 2017-re 43,3 milliárd forintos költségvetésűre nőtt hodály „a vb utómunkálatai […] befejeztéig a nagyközönség előtt zárva tart”. Fürjes Balázs beruházási kormánybiztostól lapunk úgy tudja: a 16 ezer férőhelyes lelátót most bontják 6500-asra, majd ha ez megtörtént, elvileg „egy gombnyomással” behúzzák az uszoda falát, „téliesítve” az épületet. Tudomásunk szerint ez három hónapot vesz igénybe, de figyelembe véve, hogy Londonban egy hasonló kaliberű átalakítás másfél évig húzódott, meglepő volna, ha a karácso- nyi szünetben már úszhatnánk a Duna Arénában – no persze ár ide vagy oda, megépítése világviszonylatban is hihetetlenül gyors volt.

A felújított margitszigeti uszodamatuzsálem két hete végre újra használható, de a Tüskéhez hasonlóan ott is csak a korán kelők örülhetnek, hétköznap 4-kor bezár. Telefonszámot a Hajós honlapján is feltüntettek az érdeklődőknek, nehogy valaki akkor érjen oda, amikor az UVSE sportolói lepik el.

A budai oldali Komjádi uszoda medencéi szeptember 4. óta várják a látogatókat. 6 és 19 óra között lehet úszkálni „papíron”, de a honlap itt is címlapon kéri, mindenki telefonáljon oda indulás előtt.

Ki csobbanhat a Tüske uszodában?

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.