40 éve 1977. SZEPTEMBER 20., KEDD

Magyar Nemzet - Saturday - - Magazin -

Ruffy Péter: Tamási Áron utcája

A nyolcvanadik születésnap lenne. Tamás Dénes és Fancsali Márta fia 1897. szeptember 20-án született a hegyek közé zárt, kis völgyecskében fekvő, vasútállomás nélküli, Nyikó-parti, székelyföldi Farkaslakán. A sovány szülőföld, a keserves sors, a szigorú élet, a nehéz balladák, a füstöket lélegző hegyek, a sasok – Ábel is sascubákkal kínálgatta a harácsoló Surgyélánt – világának a népére gondolok, amelyből ő is vétetett, amint a budai Tamási Áron utcán elindulok. A Bürök utca mellől, a Németvöl-

gyi útról fordulva be, a Nárcisz utca, Mártonhegyi út, Fodor utca keresztezte keskeny, kanyargós Tamási Áron utcában – a bokorsoroktól, sövényektől a házakat látni is alig lehet – olyan vad és egyszerű a csend, mintha nem is Budán, hanem kissé messzebb gyalogolnék, medvetaposásos ösvényen, amely a Hargitára vezet.

Ahogyan én tudom, sem Farkaslakán, ahol született, sem Székelyudvarhelyen, ahol iskoláit végezte, sem Kolozsvárt, ahol életműve javát írta meg, nincs Tamási Áron utca, ez a tizenkettedik kerületi, Alkotás utcai utolsó lakáshoz közeli kedves kis hegyút a világ egyetlen Tamási Áron utcája.

Holtában már ide települt, ide költözködött, ide kényszeredett Áron...

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.