Hogyan tapossuk el demokráciánk maradékát is?

Magyar Nemzet - Saturday - - Magazin - KÓSA ANDRÁS

Sok minden ártott már nagyon sokat a magyar demokráciának – de annyit, amennyit az előttünk álló parlamenti választási kampány fog, valószínűleg még soha semmi más nem. Igazából el sem kezdődött még, de már látni, hogy súlyosan sérülhet a társadalom demokráciába vetett hitének maradéka is.

Nyilván nem mondhatjuk, hogy ez hagyomány nélküli lenne, ráadásul mindkét oldalnak megvan benne a maga felelőssége. A balon már Antall József halálát és Boross Péter hivatalba lépését követően közvetlenül megindult a suttogó – később nem is annyira suttogó – propaganda, amely szerint a „Hóbagoly” úgysem írja ki a választásokat, hanem valamilyen mondvacsinált indokkal – például a véres délszláv háborúra hivatkozva – rendkívüli állapotot vezet be. Természetesen nem történt semmi ilyesmi. Azaz csak annyi, hogy a szocialisták gond nélkül megszerezhették a mandátumok többségét, és kormányt alakíthattak a csatlakozó szabad demokratákkal az oldalukon.

2002-ben megint balról került elő az a szöveg, hogy úgysem írják ki a választásokat.

És ha mégis, akkor kéksapkásokat kellene az országba hívni, nehogy a Fidesz mindent elcsaljon. A huszonhárommillió romános kampány következtében is elveszített első forduló után Orbán Viktor nyúlt a szemérmetlen hazugságok eszközéhez, amikor többek között olyanokat állított, hogy az SZDSZ legálissá tenné a „kemény drogok árusítását az utcán”. Végül a második körös bukás után innen jött az állítás, hogy a szocialisták csalták el. Tették volna mindezt úgy, hogy a voksolást – magától értetődően – a Pintér Sándor vezette belügyminisztérium szervezte és bonyolította le.

Még kezdő újságíróként magam is végignéztem több újraszámlálást, és emlékszem, hogy a Fidesz által delegált, a szabad idejüket a választásokra áldozó helyi bizottsági tagok is mennyire fel voltak háborodva az egészen. Hiszen az elcsalás vádjából rájuk ugyanúgy fröccsent sár, mint a kora hajnaltól késő estig velük együtt dolgozó szocialista, szabad demokrata és más tagokra. De ez már akkor sem érdekelt senkit. Aztán jöttek még a mesterségesen terjesztett hazugságok a „trükkös tollakról” (tudják, amelyekben a fideszes rubrikákban elhalványuló tinta van), meg az éjjeli kamionokkal az országba behozott papírról, amelyre titokban hamis szavazólapokat nyomtattak. Közben a Fidesz a parlamentben persze megszavazta a választások eredményét, tehát elfogadta tisztaságát is.

Később megint fordult a kocka. Ahogy 2014-ben, úgy a tavalyi kvótanépszavazás idején is elkezdték balos körökből terjeszteni, hogy a Fidesz elcsalta. Nyilván ugyanez folyik most is. Van, akinek a nemrég lezajlott – alighanem valóban manipulált – orosz helyhatósági választások adnak okot rá, hogy biztos legyen benne, „a Fidesz is ezt teszi majd, Putyin utasítására”. Mások szerint – jeles baloldali értelmiségiek is vannak köztük – a kormány mesterségesen szervez nagyszabású zavargásokat a déli határzárhoz, és nem csupán azért, hogy „a menekültek közé lövethessen” (nem kérdés, hogy ez régi álma Orbán Viktornak), hanem hogy erre hivatkozva rendkívüli állapotot vezethessen be. És így tovább, és így tovább.

Hát nem mérhetetlenül unalmas és szánalmas az egész?

De igen. A rossz hír az, hogy egyelőre messze nem vagyunk a végén – vagy az alján. Németh Szilárd és Rogán Antal legfrissebb „bejelentései”, melyek szerint magyar civilek fognak erőszakos zavargásokat provokálni a kampányban, ismét csak arra jók, hogy a két politikai oldalt végletesen eltávolítsák egymástól az egyszerű választók szintjén.

A nemzetbiztonsági-titkosszolgálati kártya kijátszása különösen aljas, hiszen természetüknél fogva olyan ügyekről van szó, amelyekben eleve kevés a nyilvánosság számára megismerhető információ. Hogy ordas hazugságról beszélgetünk, azt mutatja az is, hogy a propagandaminiszter el sem ment a parlament nemzetbiztonsági bizottságának ülésére, amelyen éppen az derült ki, hogy a szakszolgálatok nem tudnak semmi olyasmiről, amiről Németh Szilárd beszélt. (Hogy az efféle manipuláció sem csak a jobboldal sajátja, hanem előfordult bőven az MSZP kormányzása idején is, arról az Index közölt nemrég egy érdekes és alapos cikket.) Ám így is sikerült egy újabb felületet nyitni, amelyen tovább lehet élezni a feszültséget. Ugyanezt a célt szolgálja az a kormánypárti médiamanipuláció, amely a „nyugdíjasokat verő jobbikosokról” szól. Mindegy, hogy mekkorát hazudunk, csak az a lényeg, hogy saját választóinkat állandó harci lázban tartsuk. Hogy milyen következményei lesznek vagy lehetnek ennek hosszabb távon, az egyáltalán nem számít.

Hét hónapra vagyunk a választásoktól. Eddig sem volt visszafogott, de egyre jobban kezd megőrülni a politika. Nem fogja abbahagyni, éppen ellenkezőleg, a tempó fokozása várható.

Eddig sem volt visszafogott, de egyre jobban megőrül a politika, és nem fogja abbahagyni.

BOJCSUK IVÁN RAJZA

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.