Szerkentyűk

Magyar Nemzet - Saturday - - Magazin - M. CS.

Csak egészség legyen! – szól az évezredes bölcsesség. Az ember régtől elsőrendű fontosságúnak tekintette egészségét, és megőrzése, helyreállítása érdekében akár nevetséges praktikákat is képes volt bevetni. A máig ható „egészségkultusz” valamikor a XIX. században kezdődött, együtt fejlődve az orvostudomány és a mechanika forradalmával.

A viktoriánus kor – és hatására a teljes nyugati világ – a gépek, kallantyúk, fogaskerekek, dugattyúk és hajtókarok lázában égett, így értelemszerű volt, hogy az új találmányok megtalálják helyüket a népi (vagy inkább polgári) gyógyászatban is. Egyre-másra jelentek meg a mai fitneszgépekre hasonlító alkalmatosságok, amelyek legfurcsábbjait Magyar László András Solenoid és pelithe című könyvében mutatja be.

A legkülönösebb kinézetűek az ortopédiai betegségekben szenvedők és a balesetek után lábadozók testi deformitásait gyógyítani próbáló berendezések. Ott van például a „dr. Gerson-féle szerkezet”, amelybe elvileg beleállt a gerincferdüléssel küzdő páciens, a fejét felakasztották a fölülről lógó zablába, a készülék rúdjai pedig kalodába fogták a testét. Ezután a kerekek, fékek és ellensúlyok bonyolult rendszerével módszeresen torzították eredeti testtartását. Kérdés ugyanakkor, hogy az általában orvosi műszereket forgalmazók katalógusaiból átemelt ábrákon szereplő gépezetek mennyire voltak használatosak valójában (használhatók voltak-e egyáltalán bármire is), vagy csak a gyártók segítségükkel igyekeztek a furcsaságokra mindig vevő kuncsaftok újdonságvágyát kielégíteni.

Hogy ne maradjon titok, a címadó készülékek közül a solenoid nem más, mint – a hivatalos leírás szerint – „autoindukciós arzonvalizáló kamra”, amely egy telefonfülke méretű tekercs, amelybe erős áramot vezetnek, miközben a beteg benne ül. A pelithét pedig Wittman Elemér forgalmazta a múlt század harmincas éveiben. „Hővel kombinált rádiumbesugárzással” működött, és a férfi altestére kellett csatolni, hogy gyorsan roborálni tudja a legyengült szervezetet, és kezelje a potenciazavarokat.

Élvezetes, könnyed könyv a Solenoid és pelithe, kívánatosságából azonban sokat veszít, amikor a boltban válogató leendő olvasó szeme a vonalkód fölé téved. Vajon komolyan gondolta a kiadó, hogy egy kis alakú, tárgymutatóval együtt 167 oldalas, kizárólag monokróm ábrákat tartalmazó, talán félórányi lapozgatásra elegendő élményt nyújtó könyvecskét ilyen drágán árul?

Magyar László András: Solenoid és pelithe – Régi gyógyszerkentyűk

Corvina Kiadó, Budapest, 2017

4990 forint

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.