Brüsszelből gyarapodó fideszes birodalom

Horváth István kormánypárti képviselő angoltanár feleségének a cége ismét jelentős európai uniós forráshoz jutott

Magyar Nemzet - Saturday - - Címlap - HORVÁTH CSABA LÁSZLÓ

Újfent az Európai Unió pályázati forrásaiból gyarapszik a trafikbotrányban ismertté vált Horváth István hitvesének a cége – értesült a Magyar Nemzet. A kormánypárti képviselő foglalkozását tekintve angoltanár feleségének érdekeltsége 157 millió forint brüsszeli pénzt nyert arra, hogy Nagydorogon húsfeldolgozó üzemet építsen. A kormányzati pályázati portálon megjelent adatok alapján a Bikácsi Agrár Kft.-nek nyújtott támogatásról szeptember közepén született döntés. Ez alapján a vállalkozás több mint 300 millió forintért építi majd fel az üzemet, ebből csaknem 160 milliót Brüsszel áll.

Nem ez az első eset, hogy a fideszes képviselő feleségének a cége uniós támogatáshoz jut. Nemrég számoltunk be arról, hogy szintén ez a társaság korábban 47 millió forint uniós forrást nyert, méghozzá agrár-környezetgazdálkodási kifizetés címén. Ennek fő célja a vidéki területek fenntartható fejlődésének támogatása, a környezet állapotának megőrzése és javítása. Nem mellékes, hogy bár a támogatás területalapú, mégis pályázni kell rá, így hazai bírálóbizottság döntött a pénz sorsáról.

Folytatás az 1. oldalról

A Bikácsi Agrár Kft. továbbá trágyatároló építésére is 27 millió forint pályázati pénzt nyert Brüsszeltől. Tehát az eddigi támogatások meghaladják a 200 millió forintot.

A támogatások pikantériája, hogy a kormány intenzív propaganda-hadjáratot folytatott Brüsszellel szemben a közelmúltban, ám ez aligha gátolja meg a fideszes köröket abban, hogy uniós pénzekhez jussanak. Épp ezért az ügy-

A támogatásról Horváth azt mondta, úgy gondolja, hogy ezek a források járnak a magyar embereknek

ben megkerestük Horváth Istvánt is, akit többek között arról kérdeztünk, ő is részt vesz-e a húsfeldolgozó létrehozásában. A politikus elmondta, családi vállalkozásról van szó, évtizedek óta foglalkoznak állattartással, ebből adódóan kívánnak saját készítésű termékekkel megjelenni a piacon. Mint mondta, a húsfeldolgozó egy részét finanszírozza az unió, a további költségeket hitelből akarják fedezni. Ugyanakkor a felesége angoltanári foglalkozását firtató kérdésünkre a képviselő dühbe gurult, s közölte: ne szórakozzunk vele. Hozzátette, neje évek óta aktívan részt vesz a vállalkozásban. Horváth Istvánt megkérdeztük arról is, mennyire fér össze az, hogy uniós pénzekre pályázik a családja, miközben a Fidesz-kormány nemrég még az „Állítsuk meg Brüsszelt!” kampányt folytatta. Erre azt mondta, nyilván minden magyar embernek és vállalkozásnak van lehetősége uniós forrásokra pályáz- ni. – Azt gondolom, Magyarország Európa része, annak hátrányaival és előnyeivel együtt, és azt gondolom, hogy ezek a források járnak a magyar embereknek – szögezte le a politikus.

A kormánypárti politikus neve egyébként nem csupán a trafikbotrányból ismert. Horváth több mint egy évig miniszteri biztosként járta az országot, tárgyalt a gazdákkal, nyilatkozott az újságíróknak. Kiderült azonban, hiába használta ezt a titulust, senki nem ne- vezte ki erre a posztra. Erről a Földművelésügyi Minisztérium is hallgatott, pedig a fideszes politikus többször tárgyalt a nevükben. A tárca utólag javított, közölték, nem biztos, hanem „megbízott” volt Horváth, ám ezt a kifejezést a vonatkozó törvény nem ismeri.

Ismert, a fideszes politikusok és feleségeik gyakran haszonélvezői a brüszszeli forrásoknak. Nemrég számoltunk be arról, hogy L. Simon László bukott kulturális államtitkár egyik cége 32 mil- lió forinthoz jutott az uniótól, felesége érdekeltsége pedig több mint 35 millió forintot zsebelt be. Korábban a Blikk is csokorba gyűjtötte, mekkora mértékű támogatásokat kaptak a politikusházastársak. A legtöbb pénz a lap számításai szerint L. Simon nejének jutott. A második épp Horváth István felesége volt 21 millió forinttal, de jutott pénz bőven – 18,5 millió forint – a parlament gazdasági bizottságát vezető fideszes képviselő, Bánki Erik házastársának is.

FOTÓK: MTI/MOHAI BALÁZS, BELICZAY LÁSZLÓ

Horváth István (balra fent) a gyulai húsüzemben Fazekas Sándor földművelésügyi miniszterrel.

A volt szekszárdi polgármester, deszes parlamenti képviselő (alul) hamarosan a saját kolbászait is árulhatja

FOTÓ: MTI

Horváth István (jobbra) sokoldalú politikus. Szerinte a brüsszeli források járnak a magyar embereknek, így családjának is

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.